Ghidul Serviciilor
Clinica Medicala Oculus-Bucuresti
inapoi la firma 35412 vizite
Poza Vicii de refractie

Definitie si tipuri de vicii de refractie 

 

 Viciile de refractie sunt afectiuni ale ochiului, constand intr-un deficit al dioptrului ocular ce se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, corectabila prin dioptrii.

Viciile de refractie sunt: miopia, hipermetropia si astigmaismul.

 

Miopia este viciul de refractie in care imaginea venita de la infinit se proiecteaza in fata retinei, fie pentru ca ochiul”e prea lung”, adica are axul antero-posterior prea mare (miopie de ax), fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mici, determinand focalizarea razelor luminoase mai aproape de intrarea in ochi, deci in fata retinei ( miopie refractiva ). Prin asezarea in calea razelor luminoase a unei lentile divergente (minus), locul de focalizare a acestora se deplaseaza mai in spate, respectiv pe retina. In functie de valoarea acestei lentile divergente care trebuie asezata in fata ochiului pentru a focaliza razele pe retina, exista miopii mici si medii ( pina in 6-7 dioptrii ), miopii mari ( 8-12 dioptrii ) si miopii forte ( peste aceste valori ).

Miopiile mari si forte adesea se asociaza cu leziuni morfologice oculare, in speta la fundul de ochi – retinopatie miopica ( coroidoza miopica, conus miopic, pata Fuchs, etc.).

 

Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea venita de la infinit se proiecteaza in spatele retinei, fie pentru ca ochiul este “prea scurt”, adica are axul antero-posterior prea mic, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mari, determinand focalizarea razelor luminoase mai departe, respectiv in spatele retinei. Prin asezarea in calea razelor luminoase a unei lentile convergente (plus), locul de focalizare a acestora se deplaseaza mai in fata, respectiv pe retina.In functie de valoarea acestei lentile convergente, exista hipermetropii  mici ( pina in 4 dioptrii ), medii ( 4-6 dioptrii ) mari si forte ( peste aceste valori ).

 

 

Astigmatismul este viciul de refractie in care corneea are raze de curbura si puteri dioptrice diferite pe fiecare ax.Exista astigmatism miopic, hipermetropic si mixt. Se corecteaza cu lentile cilindrice, pozitive sau negative

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.