Ghidul Serviciilor
Cabinet Medical Dermestet-Bucuresti
inapoi la firma 737 vizite
Poza Cearcane tratament

Ce sunt cearcănele? 

 

Dictionarul explicativ al limbii romane prezinta cearcanele drept cercuri vinete in jurul ochilor la oameni obositi sau bolnavi. In medicina ele singure nu sunt considerate un diagnostic dar sunt numitor comun pentru anumite stari fiziologice dar si patologice ale omului. 

 

Care sunt cauzele apariţiei lor? 

Exista persoane care in mod constitutional au cearcane, adica asa s-au nascut si acest fapt nu reprezinta nimic anormal. La altii apar cearcane in momentul in care sunt obositi, stresati sau fumeaza mult. Nu rareori apar in conditii de deshidratare cum ar fi copii sau adultii care prinsi cu trebuiri uita sa bea apa. Exista boli in care cearcanele apar frecvent cum ar fi boli renale, hepatice, endocrine sau boli de inima etc. Exista o categorie de persoane cu un teren atopic adica o predispozitie genetica pentru dermatita, astm, rinita si/sau conjunctivita. Aceste persoane pot avea acest „stigmat” cearcanele 

 

• Cum se poate combate apariţia cearcănelor? 

Un stil de viata sanatos cu un program de munca si relaxare ponderat, respectarea orelor de somn alaturi de o dieta sanatoasa cu hidratare corespunzatoare pot preveni cearcanele datorate unor stari asa zis fiziologice. Daca cearcanel fac parte din tabloul simptomatic al unei boli atunci se trateaza boala. 

 

• Cum se pot ele trata? 

In afara celor mentionate mai sus la preventie, care de fapt sunt si masuri de tratament, se mai poate vorbi despre estomparea sau camuflarea lor cosmetica. 

 

• Creme pentru faţă pe care le folosim pot duce la apariţia cearcănelor? 

Cremele nu determina aparitia cearcanelor 

 

• Trebuie să folosim un anumit tip de creme? 

Este important ca fiecare sa cunoasca ce tip de piele are. In dermatologie ne-am obisnuit sa vorbim de pielea atopicului, de pielea sensibila, de piele uscata, de piele grasa sau chiar de pielea imbatranita. Fiecare din acest tipuri se preteaza la un anumit tip de ingrijire si respectiv creme. Desigur ca pentru zonele perioculare exista mai multe game de creme care au ca obiectiv atit estompare cit si tratamentul cearcanelor. Alegerea lor trebuie sa tine cont si de tipul de piele. 

 

• Ce fel de creme recomandaţi pentru estomparea cearcănelor? 

Recomandare unei creme sau alta este intotdeauna o provocare atit pentru pentru medic cit si pentru pacient. Asa cum s-a mentionat mai sus, trebuie tinut cont de tipul de piele apoi se apreciaza nuanta (culoarea) pielii, stiut fiind ca pielea mai alba este mai sensibila si mai transparenta decit piel amai inchisa la culoare. Exista apoi o serie de sensibilitatii la unele ingrediente ale produsului de care trebuie tinut cont. Prin urmarea alegerea corecta a unui produs este foarte dificila. Experienta personala devine in aceste situatii foarte importanta. Cu alte cuvinte medicul va inclina spre crema care „ti se potriveste cel mai mult” pe baza propriei experiente. 

 

• Se pot trata cearcănele în cazul în care sunt ereditare? 

 

Se pot masca sau camufla•

 

Câteva recomandări în final. 

Este bine ca o persoana care „sufera” de cearcane, adica nu si le suporta, sa mearga la medic pentru a exclude acele stari patologice mentionate. Daca nu exista boli ce sa duca la aparitia acestor cearcane atunci stilul de viata trebuie corectat. Un somn bun si odihnitor, un aer curat si o alimentatie sanatoasa pot contribui substantial la estomparea cearcanelor. Un medic dermatolog poate ajuta la alegerea produselor cosmetice potrivite tenului fapt care aduce cu siguranta un beneficiu in tratarea cearcanelor. Si daca nici asa nu se rezolva, fruntea sus, ca nu e capat de lume. 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.