Cladirea, situata pe str. Calarasi nr.47, apartine Ministerului Justitiei. În cladire functioneaza Tribunalul Braila, Judecatoria Braila si Parchetul de pe lânga Tribunalul Braila.
Adresa Judecatoriei BRAILA este: Str. Calarasi nr. 47
Telefon: 0239/615120- Grefier Sef; 0239/613975- Centrala
Fax: 0239/613975
E-mail: ib-braila@just.ro
Constructia cladirii a început în anul 1977 si a fost finalizata în octombrie 1983, arhitectul având în vedere pastrarea stilului arhitectonic al cladirilor aflate în zona, avizat de Institutul de Proiectare Braila.
Suprafata terenului este de 2720 mp, suprafata construita este de 2484 mp, iar suprafata desfasurata este de 3599 mp, cladirea având demisol, parter si 3 etaje. Ulterior, în anul 1995 s-au efectuat lucrari de consolidare din punct de vedere al rezistentei si igienizarii cladirii, lucrari finalizate în anul 1996.
Initial au existat 4 sali de sedinta amplasate pe 2 nivele, parter si etajul 2, ulterior, datorita necesitatilor s-au creat înca 2 sali de sedinta de dimensiuni mai mici la parterul cladirii. Pe lânga acestea mai functioneaza un numar de 89 de birouri si arhivele Judecatoriei si ale Tribunalului Braila.
Istoric
Instanta judecatoreasca a luat fiinta în anul 1968 ca urmare a intrarii în vigoare a prevederilor Decretului nr. 135/1968. Astfel, în expunerea de motive se precizeaza ca decretul era rezultatul modificarilor constitutionale, precum si a masurilor de împartire administrativ-teritoriala a teritoriului. Decretul modifica unele prevederi ale Legii nr.5/1952 pentru organizarea judecatoreasca. Judecatoriile erau considerate, alaturi de tribunalele judetene, tribunalele militare si Tribunalul Suprem, instante judecatoresti si functionau în fiecare judet. Judecatoriile erau considerate prima instanta si puteau judeca toate pricinile (atât penale cât si civile).
Prin Decretul nr. 135/1968 se statua ca în cauzele în care tribunalele populare sau regionale au amânat pronuntarea la o data ulterioara intrarii în vigoare a prezentului decret, pronuntarea se va face, în termenul prevazut de lege, de catre aceleasi instante care au judecat si care vor continua sa functioneze numai cu acest scop. Astfel, Judecatoria Braila începe sa functioneze abia cu luna august a anului 1968, dupa închiderea vacantei judecatoresti.
Prin Hotarârea Consiliului de Ministri nr. 367 din 17 februarie 1968 privind stabilirea numarului judecatoriilor si notariatelor de stat locale, precum si a razei lor teritoriale se stabilea ca Judecatoria Braila, cu sediul în Municipiul Braila si pendinte administrativ de Tribunalul Judetean Braila, îsi exercita atributiile asupra municipiului Braila, precum si asupra comunelor rurale: Baldovinesti, Bertestii de Jos, Cazasu, Chiscani, Corbu, Cotu Lung, Cuza Voda, Gemenele, Gropeni, Gulianca, Gura Calmatuiului, Însuratei, Lanurile, Latinu, Marasu, Maxineni, Mihai Bravu, Movila Miresii, Pitulati, Râmnicelu, Romanu, Salcia, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Scortaru Vechi, Silistea, Spiru Haret, Stancuta, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufesti, Tibanesti, Unirea, Urleasca, Valea Cânepii, Vadeni si Viziru. Noua organizare judecatoreasca era consfintita prin Legea nr.58 din 26 octombrie 1968.Judecatoria Braila a functionat ca instanta de fond cu aceeasi arie de jurisdictie pâna la promulgarea Legii nr.92 din 4 august 1992 pentru organizarea judecatoreasca. Astfel, prin Anexa nr.1 la Legea 92 din 1992 se preciza ca in judetul Braila functionau trei judecatorii( Judecatoria Braila cu sediul în municipiul Braila, Judecatoria Însuratei cu sediul în orasul Însuratei si Judecatoria Faurei cu sediul în orasul Faurei) în loc de doua ( Judecatoria Braila si Judecatoria Faurei).Astfel, aria de jurisdictie în judet a Judecatoriei Braila s-a restrâns in favoarea nou-înfiintatei Judecatorii Însuratei.