ÎNTOCMIREA ACTULUI DE CASATORIE CASATORIA ÎNTRE CETATENI ROMÂNI
ACTE NECESARE
1. Acte identitate valabile ale ambilor soti (original si copie xerox). Unul dintre soti trebuie sa aiba domicilul sau resedinta în orasul Otopeni; 2. Certificate de nastere ale viitorilor soti (original si copie xerox); 3. Certificate medicale prenuptiale eliberate de medic, cu mentiunea expresa « se poate casatori »; certificatele prenuptiale sunt valabile 14 zile calendaristice de la data emiterii pâna la data oficierii si trebuie sa poarte sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului; 4. Declaratia de casatorie se face personal de catre viitorii soti, în scris, în fata ofiterului de stare civila; 5. Acte identitate valabile a doua persoane, în calitate de martori (copie xerox); Dupa caz, acte din care sa rezulte desfacerea casatoriilor anterioare: • Certificatul de deces al sotului/sotiei si o copie xerox a certificatului de casatorie; • Sentinta / sentintele de divort definitive si irevocabile; • Certificatul de nastere sau de casatorie, cu mentiunea de desfacere a casatoriei; • Certificatul de divort (în cazul divortului pe cale administrativa).
CASATORIA ÎNTRE UN CETATEAN ROMÂN SI UNUL STRAIN
Cetateanul român va prezenta actele mentionate la « Casatoria între cetateni români » În toate cazurile în care intentionati sa încheiati casatoria cu un cetatean strain va îndrumam sa solicitati informatii, personal la Starea Civila Otopeni.
ACTE CETATEAN STRAIN: 1. Certificat medical prenuptial eliberat de un medic din România, care sa poarte mentiunea «Se poate casatori»; 2. Pasaport (original si copie xerox) - în care sa fie aplicata viza de intrare pe teritoriul României;– sau act de identitate, original si copie xerox (în cazul cetatenilor din statele membre ale U.E.); * Actul de identitate al cetateanului strain si viza acordata acestuia în vederea sederii pe teritoriul României trebuie sa fie valabile atât la data depunerii dosarului de casatorie cât si la data oficierii casatoriei. 3. Certificat de nastere, original si copie xerox si dupa caz: apostilat cu Apostila Conventiei de la Haga sau supralegalizat în functie de statul emitent; Certificatul de nastere va fi tradus si legalizat la un birou notarial de pe teritoriul României: 4. Dovada eliberata / autentificata de misiunile diplomatice / oficiile consulare acreditate în România din care sa rezulte ca cetateanul strain îndeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala si nu exista impedimente pentru încheierea casatoriei în România. Pentru : - cetatenii statelor cu care România a încheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica în materie civila ori de dreptul familiei vor prezenta documente eliberate de autoritatile competente ale statului de cetatenie, datate recent - maximum 3 luni de la emitere; - Se va atasa si traducerea în limba româna, legalizata la un notar din România a dovezii / certificatului mentionat anterior; 5. Un document care sa ateste domiciliul din strainatate al cetateanului sau declaratie pe propria raspundere data la un birou notarial din România privind domiciliul din tara de origine; 6. Declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar public privind domiciliul complet din tara de provenienta, daca este cunoscator al limbii române scris/citit, starea civila înaintea casatoriei, îndeplinirea conditiilor de fond cerute de legea sa nationala pentru încheierea unei casatorii în România, si regimul matrimonial ales; - Dupa caz, dovada desfacerii casatoriilor anterioare prin sentinte de divort sau certificate de deces însotite de certificatele de casatorie, apostilate sau supralegalizate în functie de tara ( vezi afisul cu privire la Apostila Conventiei de la Haga), traduse si legalizate de un birou notarial de pe teritoriul României; - În cazul cetatenilor straini care nu cunosc limba româna, la încheierea casatoriei este obligatorie prezenta unui interpret autorizat