Ghidul Serviciilor
Agentia Nucleara Si Pentru Deseuri Radioactive
inapoi la firma 3212 vizite
Poza Domeniul nuclear in Romania
Foto
Foto
Foto

Romania se numara printre pionierii domeniului nuclear international, aplicatiile pasnice ale energiei nucleare facand obiectul activitatilor de cercetare inca din anii 50.

 In septembrie 1949, se infiinta la Bucuresti (Magurele), Institutul de Fizica al Academiei Romane.

 In anul 1956, au fost puse in functiune primul reactor de fisiune de tip VVRS si un ciclotron U120, ambele de productie sovietica.

 In 1957, Romania facea parte dintre membrii fondatori ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, alaturi de alte 80 de tari. AIEA se infiinta in scopul de a veghea la utilizarea energiei nucleare in scopuri exclusiv pasnice.

 In anii urmatori, cu contributia deosebita a unor personalitati stiintifice marcante ale domeniului, Alexandru Proca,  Horia Hulubei, Serban Titeica, Ioan Ursu, aplicatiile energiei nucleare s-au diversificat, conferind domeniului o importanta semnificativa.

Daca pana in 1996, aplicatiile energiei nucleare au vizat activitatile de cercetare si pe cele medicale, dupa 1996, Romania a inceput sa beneficieze si de aplicatiile energetice, prin intrarea in operare a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.