Protezele totale reprezinta modalitatea traditionala si cea mai ieftina de a inlocui dintii lipsa. Protezele totale („placile”) simuleaza aspectul natural al dintilor si gingiilor si servesc la masticatie. Cele mai nulte proteze totale sunt realizate din rasini acrilice si materiale compozite. In general pacientul poate alege una din varientele:
Exista 2 tipuri de proteze acrilice:
Majoritatea pacientilor cu proteze totale acrilice sunt pacienti in varsta care si-au pierdut toti dintii, pe cand purtatorii de proteze partiale acrilice in general sufera de boala parodontala sau au pierdut dintii datorita unor accidente, ceea ce se insoteste de defecte osoase. Toti pacientii tratati cu proteze acrilice beneficiaza de imbuntatirea functiei masticatorii, de o fonatie mai buna, de o igienizare mai usoara si de nu in ultimul rand de imbunatatirea aspectului estetic.
Protezele acrilice sunt realizate pentru fiecare pacient in parte, respectand particularitatile anatomice ale cavitatii bucale. Initial sunt resimtite ca un obiect strain oricat de bine realizate ar fi; ulterior, dupa o scurta perioada de adaptare majoritatea persoanelor nu le mai realizeaza prezenta in cavitatea bucala.
Controalele periodice la dentist sunt benefice pentru ca medicul sa poata sesiza schimbarile ce apar in cavitatea bucala. Daca dintii restanti se inclina sau daca daca forma osului se schimba in timp o noua proteza ar putea fi necesara.