Computerul tomograf (CT) este un aparat care serveste la producerea unor imagini, utilizand razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maxima a tratamentului prescris de medicul dumneavoastra.
Fata de tomografiile conventionale, imaginile din corp sunt prelucrate, obtinand reconstructii in toate cele 3 planuri. Imaginile obtinute in urma trecerii acestora prin computer sunt vizualizate pe un ecran si reproduse pe hartie si suport magnetic.
Descrierea investigatiei
In vederea examinarii prin computer tomografie nu sunt necesare pregatiri deosebite cu cateva exceptii si anume in cazul colonoscopiei virtuale si a coronarografiei, detalii privind aceste pregatiri puteti obtine de la secretariatul clinicii.
Este indicat si de foarte mare ajutor, ca in vederea stabilirii evolutiei unei afectiuni, sa va prezentati la examinare cu toate documentele medicale pe care le aveti (investigatii computer tomografice vechi, analize de laborator, filme radiografice, bilete de externare, scrisori medicale din care sa reiasa afectiunile din antecedente). De asemenea este obligatorie precizarea existentei sarcinii, a reactiilor alergice, a existentei afectiunilor hepatice (hepatite cronice cu VHB,VHC, a cirozei hepatice si etiologiei acesteia), renale, tiroidiene.
Si in cazul tomografiei exista doua tipuri de proceduri – investigatii native (fara administrare de substanta de contrast) si investigatii cu administrare de substanta de contrast. In vederea obtinerii unor examinari de foarte buna calitate, veti fi sfatuit sa nu consumati alimente cu aproximativ 4 ore inainte de examinare, sa nu consumati bauturi alcoolice, carbogazoase sau cafea.
Pentru examinarea abdomenului si pelvisului este necesar sa beti o substanta de contrast dizolvata in apa (pusa la dispozitie de personalul clinicii), inaintea inceperii investigatiei propriu-zise.
Pregatirea pentru investigatie se face intr-o sala apropiata de computerul tomograf, inaintea examinarii. Injectarea cu substanta de contrast se face cu o seringa automata la plica cotului. Substantele de contrast au proprietatea de a fi opace la razele X ele fiind iodate.
Trebuie sa colaborati indeaproape cu personalul clinicii, mai ales in cazul in care este necesara examinarea prin tomografie, in inspir sau expir blocat, sa nu va modificati pozitia pe masa de examinare in timpul scanarii si sa anuntati orice reactii in eventualitatea in care acestea apar, in urma administrarii substantei de contrast.
Pentru administrarea substantei de contrast intravenos este necesara efectuarea unei punctii venoase si inserarea in lumenul venos a unei branule de calibru diferit, in functie de tipul de investigatie. In timpul investigatiei vi se administreaza substanta de contrast cu ajutorul seringii automate, un anumit volum cu un anumit flux. Din cauza injectarii de volume mari si cu viteza de injectare mare pot apare senzatii de caldura, gust metalic in gura, usoara senzatie de greata. Despre toate aceste efecte minore secundare veti fi instiintat la inceputul investigatiei. Orice alte efecte percepute trebuie aduse imediat la cunostinta personalului, lucru posibil prin statia de comunicare pacient-personal cu care este dotat aparatul.
In timpul injectarii este normal sa simtiti o senzatie de caldura in tot corpul. Aceasta senzatie de caldura este normala si ea dispare in cateva minute. Uneori este necesara reinjectarea substantei de contrast in timpul examinarii prin computer tomografie sau repetarea scanarii pentru prinderea unor timpi tardivi. Pentru investigatia prin computer tomografie veti fi intins(a) pe o masa care se deplaseaza in interiorul tomografului.
Contraindicatii
Daca raspunsul Dumneavoastra la una dintre intrebarile de mai jos este pozitiv trebuie sa il faceti cunoscut, la sosirea in clinica, medicului radiolog inaintea inceperii examenului prin computer tomografie:
Ca si contraindicatii relative, in care se evalueaza raportul risc/beneficiu sunt insuficienta renala, afectiunile tiroidiene (daca este necesara administrarea de SDC), sarcina (afectiuni care pericliteaza viata mamei), feocromocitom.
Avantajele computer tomografiei: