Dezinsectia este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere a insectelor, care vehiculeaza si transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase pentru om si animale. Speciile cele mai des intalnite in acest domeniu sunt: gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie, musca, tantarul, plosnita de casa, molia de haine, puricele, paianjenul de casa, viespea, furnica neagra, molia covoarelor. In functie de suprafata si natura spatiului in care se efectueaza lucrarea, aceasta se va face cu: a. utilaj generator de ceata termica calda, care foloseste numai solutie concentrata, si care produce nori de ceata densa. Acestia rezista pana la 8 ore, timp in care patrund pana in cel mai ascuns loc din incapere. b. utilaj generator de ceata rece, care are o putere de pulverizare de pana la 14 metri, aceasta ducand la imprastierea substantei rapid si eficient.
Dezinsectia de Ambient
Dezinsectia de ambient la nivelul locuitorilor se face pentru eliminarea riscului de imbolnavire si pentru limitarea infestarii localitatilor, previne si combate raspandirea unor boli de catre insecte si acarieni. In profilaxia si combaterea bolilor transmisibile, dezinsectia de ambient face parte din ansamblul luptei in focar si in jurul acestuia, intrerupand caile de transmitere a germenilor patogeni. Insectele, pe langa factorul de disconfort pe care il genereaza, sunt agenti cauzali ai unor pagube economice, precum si agenti de transmitere la om si animale ai unor boli infectioase si parazitare. Primejdia mare pe care o prezinta insectele daunatoare se datoreaza puterii mari de inmultire si voracitatii lor exagerate. Disconfortul produs de insecte duce la scaderea randamentului in munca si imbolnaviri cauzate de transmiterea unor microorganisme din mediu cu ajutorul acestora, la om si animale.
Printre bolile propagate de insecte fie prin intepatura fie prin contact cu alimentele, putem enumera: - tuberculoza - ciuma - malaria - afectiuni cutanate - toxiinfectii alimentare - viroze - etc
In afara de pagubele produse prin hranire, gandacii polueaza locurile pe care le viziteaza prin excrementele si fluidele eliminate prin glandele abdominale precum si prin fluidul regurgitat in timpul hranirii, imprimandu-le un miros neplacut.