Familia este un sistem și tendința sa este aceea de a obține echilibrul. Dacă în familie există un membru care suferă (fizic sau psihic), suferința este resimțită sub diverse forme de către toți membrii familiei.
Relația maritală este axa în jurul căreia se formează toate celelalte relații. Felul în care relaționează cei doi parteneri maritali influențează în cel mai înalt grad dezvoltarea psiho-afectivă a copilului/copiilor. Sistemul familial este principalul context al învățării comportamentului individual, de aceea este necesar să fim preocupați de echilibrul acestui sistem.
Psihoterapia de cuplu este un suport în echilibrarea relației. Poate oferi perspective noi asupra dificultăților din cadrul cuplului, ajută la dobândirea unor abilități noi de relaționare și comunicare, oferă spațiul pentru discutarea conflictelor dintre parteneri. Problemele abordate pot fi legate de intimitate, putere, control, luarea deciziilor, educația copiilor.
Terapeutul nu judecă și nici nu va fi de partea unuia sau a celuilalt, ci vă va ajuta să priviți și din perspectiva partenerului și să descoperiți comportamentele care sabotează buna funcționare a cuplului.