Ghidul Serviciilor
Cabinet Avocat Bratiloveanu Izabela Craiova
inapoi la firma 124 vizite
Poza Litigii asociatii de proprietari
Foto

Cabinetul de avocat Bratiloveanu Izabela a dobândit o experienţă valoroasă în litigiile privind asociaţiile de proprietari.

Vă vom explica paşii care trebuiesc urmaţi, acordând consultanţă privind orice aspect legat de acţiunile în pretenţii a asociaţiilor de proprietari pentru recuperarea restanţelor la întreţinere. Litigiile de acest tip s-au multiplicat în această perioadă dificilă pe plan economic. Trebuie reţinut că sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, din data când devine definitivă şi irevocabilă, poate fi investită cu formulă executorie şi pusă în executare în oricare din modalităţile prevăzute de noul Cod de Procedură Civilă. Prin urmare, asociaţia de proprietari se poate adresa unui birou de executori judecătoreşti solicitând să se iniţieze executarea silită asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului sau executarea silită prin poprierea pe salariu sau pe pensie. Vă vom mai preciza că asociaţia de proprietari, în funcţie de valoarea creanţei sau a bunurilor, respectiv salariului sau a pensiei, îşi alege modalitatea efectivă de executare silită.

Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 de zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier. Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanţă cât şi în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.

Cadrul legal în această materie este dat de Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor care reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la: înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel puţin trei unităţi de proprietate imobiliară; administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au în structura lor locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, aflate în proprietatea a cel puţin trei persoane fizice sau juridice, fiecare proprietar având o proprietate individuală şi o cotă-parte indiviză din proprietatea comună. Legea se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii.

Legea nr. 196/2018 are ca obiective generale: eficientizarea administrării locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale; o mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari; clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari; instituirea regulamentului condominiului în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii; clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Oferim acelaşi tip de servicii atât clienţilor persoane fizice cât şi asociaţiilor de proprietari. Litigiile de acest gen sunt o prioritate pentru noi şi le acordăm întotdeauna o atenţie sporită.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.