Aceste case, construite intr-o tehnologie foarte apropiata de tehnologia folosita de mesterii care au construit vestitele biserici de lemn din Maramures si Bucovina, sunt case care daca sunt ingrijite si tratate normal, vor dainui ca si lacasurile de care am amintit, aceste case fiind recunoscute ca cele mai sigure case, din punct de vedere a sigurantei in caz de cutremur, datorita modelului de chertere a bustenilor ce compun zidurile portante.
Cladirile cu pereti , exterior si interior executati din lemn rotund de rasinoase, dispuse in plan orizontal, suprapuse si petrecute prin chertare, denimit in alte tari : Blockhouse, Blackbau, Log homes, Case ecologice, etc. sunt case care corespund unor cerinte multiple: asigura intreaga structura a casei, zidurile exterioare, interioare si alte compartimentari( de ex. Baruri si bucatarii semideschise) folosindu-se aceleasi material si aceasi tehnologie; creeaza un ambient placut, natural, bine izolat termic si acustic; respectandu-se toate masurile de protectie , datorita masivitatii, ard mai greu decat casele executate din schelet de lemn.
Casele ecologice Monolit House sunt executate dupa proiecte executate si avizate de o echipa de arhitecti cu o mare experienta in domeniul caselor din lemn masiv, arhitecti care dupa discutiile purtate cu cel ce doreste o asemenea casa , elaboreaza un proiect care cu siguranta reprezinta visul viitorului propietar.
Casele Ecologice Monolit House sunt realizate 90-97% din material naturale , ecologice, biodegradabile, ce nu emit substante poluante nu produc deseuri si se incadreaza perfect in natura.
Casele Ecologice Monolit House sunt executate din lemn rotund de rasinoase, decojit si usor prelucrat, tratat cu substante contra: umezelii, apei, focului, insectelor si ciupercilor.
Casele sunt ridicate pe fundatii din zidarie din piatra sau beton , ridicata la minim 30 cm de sol avand dispusa si o bariera de umiditate, de asemenea ele se preteaza foarte bine la mansardarea unor case deja construite.
Casele Ecologice Monolit House sunt executate 85% manual prin folosirea uneltelor specifice operatiilor de chertare si dulgherie: motofierastrau , dalti , cutitoaie, compass, etc. , busteni din care se executa zidurile de minim 10 cm , rezultand asigurarea confortului termic necesar, de asemenea, la suprapunerea elementelor de zid, se introduc chituri elastice , silicon sau vata minerala.
Planseele sunt realizate tot din grinzi de acelasi diameteru cu zidurile, chertate in acestea, de obicei vizibile la nivelul tavanului, cea ce impreuna cu zidurile interioare din lemn rotund vizibil, da nota rustica si naturala cladirii.
Tavanul este realizat din elemente de lambriu de rasinoase peste care intre grinzile de structura a dusumelei, se introduce izolatie termica si fonica.
Mansardele sunt executate pana la un anumit nivel din lemn masiv, dupa care din considerente tehnice se continua cu pereti din semicalote sau din lambriu , cu umplutura de izolatie termica si fonica( vata mineral sau polistiren expandat).
Scarile interioare sunt executate de asemenea din bustean masiv iar la modelele ce nu au spatiu sufficient de generous, aceste scari pot fi executate si din profile de lemn uscat si prelucrat, sau chiar pot fi trape.