Avand in vedere progresul economic general al societatii, in ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere fara precedent a comertului mondial, a transportului de materii prime de baza necesare industriei, agriculturii cat si a schimburilor de produse finite. Pe de alta parte, intensificarea schimburilor comerciale intre tari aflate in diferite zone geografice, participarea tarilor respective la acest proces reprezinta o conditie necesara pentru impulsionarea progresului economic si social al fiecarei regiuni geografice. Transportului maritim ii revine un rol esential in realizarea circulatiei marfurilor, atat din punct de vedere cantitativ cat si ca operativitate, rol conferit de aspecte cum ar fi:
- costuri relativ mici, in raport cu volumul mare de marfuri care pot fi transportate;
- caracterul complex si diversificat al schimburilor comerciale;
- cresterea numarului de participanti la aceste schimburi.
Cele trei elemente esentiale care stau la baza definirii transportului maritim sunt:
- marfurile, caracterizate printr-un volum mare si o valoare ridicata;
- navele, ca mijloc de transport care incorporeaza un nivel de tehnicitate si al investitiilor ridicat;
- porturile, ca noduri de transbordare precum si instalatiile de operare din cadrul acestora.
Avand in vedere aceste elemente se poate afirma ca, transportul maritim reprezinta o activitate economica deosebit de complexa, avand un caracter national si international, ce trebuie gandit si desfasurat atat in functie de necesitati, cat si pentru asigurarea rentabilitatii. Functia principala a transportului maritim este de a asigura legatura dintre productie si consum si se caracterizeaza prin doua trasaturi esentiale, de natura economica:
- eficienta economica, in sensul satisfacerii unor cerinte definite;
- rentabilitatea, ca o conditie esentiala a unei activitati economice ample, care implica costuri ale transportului propriu-zis si costuri ale operatiunilor conexe.
Atat eficienta economica cat si rentabilitatea depind in mod determinant de cele trei elemente esentiale care stau la baza definirii transportului maritim si anume: marfurile, navele si porturile. Toate transporturile maritime operate de ORIENT Spedition sunt asigurate si monitorizate atent de catre personalul de la sediul nostru central pentru ca graficele de timp sa fie respectate si marfurile sa ajunga la destinatie in intervalul stabilit. Clientii pot obtine relatii in legatura cu desfasurarea transporturilor proprii apeland telefoanele noastre si solicitand aceste informatii. ORIENT va garanteaza cotatii avantajoase de preturi, incadrare in orarele de deplasare si o disciplina exemplara in relatiile cu clientii.