Ghidul Serviciilor
Hidroterapie Canina
inapoi la firma 158 vizite
Poza Hidroterapia canina si felina
Foto

Medicina complementara este compusa din metode terapeutice precum masajul, termo-terapia, fizioterapia si hidroterapia si are ca scop ameliorarea durerilor acute si cronice, precum si promovarea sanatatii generale, a unei bune conditii fizice si reabilitarii in cazul leziunilor si afectiunilor de natura fiziologica.    Folosirea apei in scopuri terapeutice dateaza de la inceputurile civilizatiei, cu tratamente in apa suficient de adanca pentru a permite scufundarea totala a corpului; deci in piscine(realizate de om), lacuri, rauri.    Hidroterapia ajuta la:

     Exercitiile terapeutice reprezinta probabil cea mai semnificativa forma de tratament in domeniul reabilitarii la animalele mici. Poate fi de asemenea folosita si ca metoda aditionala intrun program de imbunatatire/intretinere a conditiei fizice, intrucat inotul implica rezistenta fizica de care va beneficia intregul corp.      Hidroterapia canina se executa in apa calda(26-31 C), iar inotul in ape naturale nu este recomandat, deoarece, chiar si in lunile de vara cand apa a fost incalzita de soare, in general va ramane prea rece pentru a fi terapeutica. Temperatura scazuta duce la contractarea vaselor de sange, trimitand sangele in jurul organelor vitale in detrimentul extremitatilor. Drept urmare, muschii se racesc si pot aparea leziuni. Un alt dezavantaj al inotului in afara centrelor de hidroterapie este acela ca animalul nu poate fi asistat corespunzator si se pot intampla accidente. Cel mai mare risc fiind innecul, datorita lipsei de control asupra cainelui si/sau oboselii.    Hidroterapia canina se executa in piscine care ofera un mediu sigur pentru caine, urmand un program de exercitii adaptat fiecarui pacient in parte. Temperatura apei din piscina trebuie sa varieze intre 26 si 31 C. Caldura aplicata corpului duce la cresterea fluxului sanguin, relaxeaza muschii si reduce durerea, contribuind astfel la imbunatatirea per  total a performantelor, fiind o forma de exercitii eficienta si comoda.    Datorita flotabilitatii apei care diminueaza efectele gravitatiei, corpul este sustinut de apa, ceea ce permite efectuarea unor exercitii ce vor pune mai putina presiune pe incheieturi, oase si muschi si in acelasi timp creste libertatea de miscare. Practic, in apa, corpul cainelui este mai usor decat pe sol. Pacientii care sunt slabiti, nesiguri pe picioare sau care au dureri articulare se vor putea misca in voie in apa, cu reducerea considerabila a durerilor gratie lipsei de presiune a greutatii corpului asupra incheieturilor.    Exista la propriu sute de afectiuni si leziuni care pot beneficia de efectele hidroterapiei. Vom mentiona doar cateva dintre cele mai frecvent intalnite la caini:

   Hidroterapia nu numai ca ofera asistenta in ameliorarea unor afectiuni, ci si incetineste progresul unor tulburari debilitante ca osteo-artrita. Ca forma de exercitii naturala si placuta, hidroterapia este un antrenament de 4 ori mai eficient decat cel pe sol. Astfel, asigura imbunatatirea ritmului cardiovascular, accelereaza recuperarea, consuma energie si sporeste rezistenta fizica, fara a pune presiune pe incheieturi.    Bineinteles, nu toate afectiunile pot fi ameliorate prin hidroterapie si in unele cazuri poate avea chiar efectul opus. De asemenea nu toti cainii sunt considerati potriviti pentru aceasta forma de exercitii, intrucat le poate compromite starea de sanatate, de aceea este absolut necesar avizul medicului veterinar inainte de inceperea sedintelor de hidroterapie. Chiar daca unele afectiuni nu pot fi prevenite (de ex. cele de natura genetica), le putem intarzia efectele si progresul, printro dieta si program de exercitii adecvate.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.