Ghidul Serviciilor
Zedra Group - Tamplarie Lemn, Ferestre Si Usi Din Lemn Stratificat, Arad
inapoi la firma 184 vizite
Poza Ferestre case pasive
Foto

Alegerea ferestrei pentru casa pasiva - Tocul

Ferestrele au un rol important pentru casele pasive. Cu seria de articole, Internorm intentioneaza sa dea o mana de ajutor pentru a afla care sunt considerentele care trebuie avute in vedere in cursul alegerii lor.

Utilizatorii estimeaza ca, 26% din consumul total de energie este utilizat pentru incalzire. Insa, in realitate consumul acesta ajunge la 53%, din acest motiv cel mai important este sa se constientizeze necesitatea de a economisi energia. O casa pierde de obicei 25-30% din caldura obtinuta, prin intermediul ferestrelor, aceasta valoare indica importanta etansarii termice a acestora.

Gradul de izolare al unei ferestre depinde de incastrarea in perete, de materialul tocului, de modul de articulare a ferestrei, de gradul de etanseitate si de calitatea acesteia. Capacitatea de izolare se caracterizeaza de obicei cu coeficientul de transfer al caldurii, cu asa numita "valoare U", cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat mai bine izoleaza fereastra.

La incastrarea in perete, cel mai important este sa se realizeze etanseitatea si in paralel sa se foloseasca o spuma PUR care isi mentine calitatile de fixare si izolare o durata lunga. Pentru asigurarea acestor cerinte trebuie prevenita difuzia, datorita faptului ca spuma poliuretanica isi pierde calitatile daca intra in contact cu umezeala. Ambele conditii pot fi indeplinite prin asa numita metoda RAL, care consta in utilizarea unei benzi de etansare lipite pe toc si rama. Aceasta solutie este folosita deocamdata numai de specialistii pregatiti. La imbinarea fereastrei cu peretele este importanta evitarea puntii termice, acest lucru se poate realiza prin unirea termoizolatiei exterioare cu tocul ferestrei.

De ce depinde gradul de izolare al tocului ferestrei?

 

Conform celor amintite valoarea U la solutiile de varf pot fi de Uf=0,7-0,9 W/m²K.

Sticla si distantierul

Gradul de izolare al unei ferestre depinde de incastrarea in perete, de materialul tocului, de modul de articulare a ferestrei, de gradul de etanseitate si de calitatea acesteia. Capacitatea de izolare se caracterizeaza de obicei cu coeficientul de transfer al caldurii, cu asa numita "valoare U", cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat mai bine izoleaza fereastra.Fixarea sticlei izolatoareAtat din punct de vedere al etanseitatii cat si a capacitatii izolatoare, aceasta solutie este una inovatoare, prin care, la ferestrele din plastic, sticla este lipita de jur imprejur in tocul ferestrei fara insertii, in loc de incastrarea obisnuita. Acesta este tehnologia Fix-O-Round.

Factori ce influenteaza izolarea termica a sticlei:

Rolul ferestrelor de a capta razele de soare contribuie din ce in ce mai mult la producerea necesarului de energie termica a unei cladiri. Aceasta capacitate a sticlei este prezentata prin asa numita "valoare g" care indica, cat la % din energia solara este permisa. In cazul sticlei cu strat triplu, la folosirea sticlei speciale Internorm solar Glass se poate atinge valoarea de 60%, care in unele cazuri reprezinta tocmai acel minim necesar, prin care o locuinta poate fi intr-adevar o casa pasiva. Astfel, fereastra a devenit, dintr-un punct slab un instrument de castigare a energiei.

Urmatorul factor de influentare este distantierul. Rolul acestuia raportat la gradul de izolare termica se caracterizeaza prin coeficientul de punte termica, valoarea Psi. Distantierul din aluminiu este inca des intalnit, dar din cauza efectului negativ in izolarea termica, devine din ce in ce mai mult o solutie invechita. Otelul inoxidabil este o solutie mai buna, iar cea mai recenta dezvoltare este otelul inoxidabil combinat cu material plastic.

Cu cat vitrajul este incastrat mai adanc in tocul ferestrei, cu atat este mai buna izolarea termica. Cazul ideal este acela cand incastrarea vitrajului ajunge la 20 mm. Figura reprezinta imaginea termica a sticlei incastrate.

Confort

De la solutiile moderne enumerate anterior pana la tehnologiile folosite in dezvoltarea componentelor se pot regasi in zilele noastre intr-un singur produs:

Din ce in ce mai multe persoane sunt preocupate de diminuarea exploatarii mediului inconjurator, de reducerea dependentei fata de diversele surse de distributie a utilitatilor si de cresterea sentimentului de siguranta. Un raspuns pentru aceasta preocupare il constituie un produs exceptional, si anume casa pasiva care are un consum de energie mai mic cu aproximativ 90% fata de consumul actual. Chiar si in Ungaria s-au construit deja primele case pasive calificate. In urma unei colaborari excelente, echipele au dovedit ca se pot indeplini cerintele stricte impuse de aceste tipuri de case in toate zonele Europei. O veste buna pentru cei care doresc sa-si construiasca asemenea case il constituie pretul accesibil.

Prima casa pasiva certificata la Szada

A doua casa pasiva certificata la Tényo - ambele cu ferestre Internorm

Imbunatatirea confortului: datorita izolarii optime, caldura ramane in casa. De asemenea, exista diferente foarte mici de temperatura intre spatiul din incapere si spatiul care delimiteaza incaperea. Figurile de mai jos prezinta doua cazuri specifice: daca intr-o casa obisnuita diferenta de temperatura intre aerul din incapere si temperatura suprafetei geamului poate ajunge pana de 12°C, in casa pasiva, utilizand o fereastra de calitate, aceasta diferenta este de doar 4°C. Aceasta valoare se situeaza in intervalul limita de perceptie, astfel creand un confort sporit si in apropierea ferestrei. Din aceast motiv, in cazul caselor pasive, pe peretii exteriori nu va exista radiatie asimetrica, iar ca urmare nu se vor forma curenti de aer.

Pe de alta parte, in sezonul cald, se poate impiedica supraincalzirea cladirii. In casele pasive pe toata perioada anului predomina o clima uniforma, placuta - fapt care asigura un grad mai ridicat de confort pentru locatari. Mai mult, casele pasive sunt echipate cu un sistem de aerisire cu randament ridicat, prin care se previne igrasia, praful si alergia provocata de acestea.

O asemenea investitie nu se realizeaza pe termen scurt, de aceea, ca necesitate de baza, cea mai importanta este durabilitatea. Ferestrele ar trebui sa aiba o durata de viata de minim 30 de ani, perioada in care acestea isi mentin capacitatea de izolare termica, de importanta vitala caselor pasive. Intr-adevar, acest lucru este greu de garantat, ideal ar fi ca producatorul sa asigure o garantie de cel putin 30 de ani.

In functionarea optima a ferestrei, un rol important il are montajul acesteia!

Pentru a atinge cele mai bune valori de izolare termica, ferestrele trebuie montate in partea exterioara a zidului, ceea ce reprezinta o provocare atat din punct de vedere static, cat si al etanseitatii. Montarea ferestrelor trebuie realizata de un specialist cu referinte bune, care este constient de importanta utilizarii celei mai noi tehnologii si munca foarte precisa. Internorm lucreaza numai cu cei mai buni specialisti, care iau parte la cursuri de formare profesionala si la calificari internationale.

Alegerea unei ferestre cu capacitate de izolare fonica excelenta are o importanta deosebit de mare pentru cei care locuiesc in zone cu trafic intens. Cele mai bune ferestre produse pentru domeniul particular, pot atinge valoarea de izolare fonica de 46 dB. In acest sens produsele de calitate le reprezinta ferestrele cu canat cuplat, care, in afara de cele trei straturi de sticla izolatoare termica mai au si un al patrulea strat de sticla de inchidere. In asemenea combinatii, in spatele sticlei izolatoare exterioare se afla sistemul de umbrire ferit de praf, resprezentand o solutie moderna mai ales in cazul renovarilor.

Tuturor le este important aspectul estetic pe langa functionalitatea unei case. Aceasta dorinta este asigurata de invelisul exterior din aluminiu al ferestrelor. Invelisul de aluminiu garanteaza, pe langa o gama larga de culori, si mentinerea culorii alese pe termen lung chiar si in conditii meteorologice extreme. Aceste ferestre nu necesita vopsire, iar calitatile fizice si estetice originale ale structurii din lemn se pastreaza.

Aspectul exterior uniform a invelisului din aluminiu face posibila aplicarea ferestrelor din lemn la unele incaperi, iar la alte incaperi cele de plastic (de ex. la bai, incaperi pentru instalatii de incalzire etc.). Astfel se pot optimiza atat costurile cat si satisfacerea necesitatilor la diferitele conditii.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.