Crioterapia presupune inghetarea cu azot lichid a unor leziuni cutanate, cu scopul indepartarii lor de pe suprafata pielii. Forte multe leziuni cutanate se preteaza tratamentului de inghetare cu azot lichid, si anume: verucile (negii), cheratoze seboreice sau actinice etc.
Cum se desfasoara sedinta de crioterapie ? Inainte de aceasta sedinta nu sunt necesare pregatiri speciale, mai ales ca nu necesita anestezie locala.
La ce sa se astepte pacientul in timpul sedintei de crioterapie
Durere sau senzatia de arsura locala, care poate sa tina strict pe durata aplicarii azotului, sau sa dureze cateva minute dupa finalizarea tratamentului.
Inflamatie locala (roseata si tumefactie). Aceasta reatcie poate sa apara dupa 1-2 zile de la tratament. Uneori se poate forma chiar o bula cu lichid transparent sau hemoragic. Bula apare mai ales pe zonele cu piele subtire, sau la copil.
Crusta poate sa apara pe zona tratata, dupa 1-2 saptamani, si care se indeparteaza dupa o perioada.
Forte rar, aceste leziuni se pot suprainfecta.
Modificari de culoare. Dupa ce leziunea s-a indepartat, vindecarea pielii se poate face, uneori, cu o usoara madificare de culoare.
Cicatricile pot sa apara, foarte rar, si numai in cazul in care s-a produs o arsura profunda.
Ce se poate face in cazul in care apare o reactie descrisa mai sus ?
Pentru durere, se poate administra un antialgic (paracetamol, ibuprofen)
In cazul aparitiei unei bule, lichidul acesteia se poate elimina prin inteparea bulei cu un ac steril. Cateva zile, aceasta manopera de eliminare a bulei se poate repeta, pana cand lichidul nu mai apare. Pe zona respectiva, se aplica un antiseptic local, apoi se aplica un plasture steril.
Cabinetul nostru dispune de un dispozitiv modern de aplicare a azotului lichid, care permite reglarea temperaturii si delimitarea zonei, astfel incat sa se limiteze reactiile adverse.