Peelingul chimic este o metoda noninvaziva de ameliorare a aspectului pielii de la nivelul fetei si decolteului. Aceasta metoda se adreseaza tenului cu pigmentatii provocate de soare sau hormonale, tenului cu cicatrici postacnee sau tenului imbatranit, cu riduri. Peelingul chimic amelioreaza ridurile fine, nu pe cele profunde.
Peelingul chimic se adreseaza adultilor, dar se poate face inclusiv la adolescenti, pentru acnee, atat pe acneea inflamatorie, retentionala sau pe leziunile restante (cicatrici sau pigmentatie). Peelingul chimic consta in aplicarea pe fata si decolteu a unei substante chimice care produce o arsura a stratului superficial sau mediu a pielii. Aplicarea substantei pe fata poate determina o senzatie de caldura, arsura sau mancarime, care cedeaza dupa spalarea fetei. Pielea devine rosie, roseata care persista 1-2 zile. Urmeaza apoi faza de descuamare, care inseamna si indepartarea imperfectiunilor pielii. Descuamarea dureaza cateva zile. Urmeaza apoi o perioada de 2 saptamani, in care tegumentul se regenereaza, cu un aspect mai luminos, mai fin, cu ridurile atenuate. Se recomanda reluarea sedintei urmatoare dupa 2-3 saptamani, fiind necesare 4 sedinte. Urmatoarele sedinte de peeling se reiau anul urmator.
In functie de patologia fetei, se alege si substanta care se aplica. Uneori se practica aplicarea a doua randuri diferite de substante, in aceeasi sedinta. Acest peeling combinat se recomanda in functie de sensibilitate pielii si de aspectul pielii.
Tratamentele peeling se fac in perioada neinsorita, iar dupa aceste sedinte se va evita expunerea solara timp de 6 luni, fie evitand complet expunerea solara, fie utilizand creme cu factor de protectie solara de tip ecran.
Peelingul chimic poate fi superficial, mediu sau profund, in functie de adancimea la care patrund substantele in tegument. Peelingul chimic se poate face si acasa, prin utilizarea unor crème care fac o usoara descuamare. Peelingul mediu este cel pe care medicii dermatologi il aplica pacientilor in cabinet. Peelingul chimic comporta riscuri mai mari privind cicatricile post arsura si necesita anestezie , deoarece sunt dureroase.
Studiile medicale privind peelingul chimic arata ca efectul substantelor nu se termina in 2-3 saptamani, ci arsura determimata la nivelul fetei are rolul de a stimula sinteza de colagen nou, care imbunatateste textura si fermitatea pielii in timp.