Dezlipirea de retina este o afectiune extrem de grava si in acelasi timp o urgenta medicala. O retina sănătoasa este cheia pentru o vedere clara. Insa atunci cand foita interna a retinei (neuroepiteliu) se separa de foita externa (epiteliu pigmentar) din cauza unui lichid denumit lichid subretinian vorbim despre dezlipirea de retina. Zona afectata nu mai poate functiona, iar acest lucru duce la pierderea vederii. Dezlipirea de retina poate interveni din cauza unui traumatism, a unui acces de tuse foarte puternic, a efortului fizic intens sau chiar a unui stranut puternic.
O alta situatie care poate provoca ruptura si dezlipirea de retina este tractiunea vitreoretiniana. Aceasta situatie apare atunci cand vitrosul, gelul din interiorul ochiului, devine rigid si actioneaza asupra retinei. Daca nu este tratata, o dezlipire de retina partiala evolueaza intr-o dezlipire total, iar vederea se pierde in totalitate. In general, dezlipirea de retina are un debut brusc si nedureroas. Pacientii sesizeaza umbre de diferite intensitati, asemenea unor perdele negre in campul vizual. De asemenea, pot aparea flash-uri de lumina si pete opace in campul vizual. Daca experimentati astfel de simptome este necesar sa consultati un oftalmolog. Pentru confirmarea diagnosticului de dezlipire de retine sunt necesare investigatii oftalmologice specializate, disponibile in Clinica de Oftalmologie Mrini Eye Constanta: • examenul fundului de ochi digital • ecografie oculara
Tratamentul dezlipirii de retina
Dezlipirea de retina se trateaza prin interventie chirurgicala. Cele mai multe cazuri de dezlipire de retina necesita sigilarea retinei pe peretele posterior al ochiului cu ajutorul interventiei laser. După o operatie de succes pentru dezlipirea de retina este nevoie de o perioada mai lunga pentru imbunatatirea vederii iar, în unele cazuri, aceasta nu va reveni complet. Cu cat este mai severa dezlipirea de retina, cu atat mai putin va reveni vederea. Tocmai de aceea este esential sa mergem regulat la medic.