Strabismul este o tulburare a privirii din cauza careia copilul sau adultul priveste în directii diferite cu fiecare dintre ochi. Intre 2 si 4% dintre oameni au aceasta problema, arata studiile care au demonstrat de asemenea ca este cea mai frecventă tulburare oculară tratată de oftalmologii pediatrici. In strabism musculatura nu functioneaza normal si ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Imaginea se va forma corect la nivelul unui singur ochi, iar imaginea perceputa de ochiul deviat va fi neclara. Cel mai adesea cauzele strabismului prezent in copilarie sunt necunoscute. Totusi, el se poate transmite genetic, spun specialistii. La adulti, strabismul poate aparea in urma afectarii globilor oculari sau a vaselor de sange de la nivelul acestora. Cauzele de strabism si de pierdere a vederii la adult sunt diverse: tumorile craniene sau oculare, accidentele vasculare cerebrale si diverse afectiuni musculare sau nervoase.
Strabismul la copii. La aproximativ doi copii din o sută, ochii nu func?ionează la unison dintr-o varietate de motive. În vederea normala, stereoscopica, ambii ochi au drept scop aceeasi tinta, iar sectiunea vizuala din creier contope?te cele două imagini într-o singură imagine tridimensională. Când în copilarie apar nealinieri, consecintele pot fi grave. Dacă ochii se concentreză pe două imagini diferite în acela?i timp, a?a cum se obisnuieste în strabism, creierul raspunde adesea ignorand una dintre imagini ceea ce duce la limitarea vederii. Daca este lasata netratata, aceasta afectiune poate duce la scaderea vederii cu pierderea perceptiei de profunzime. Corectia strabismului este indispensabila. Controlul oftalmologic ar trebui sa inceapa cat mai curand, odata cu implinirea varstei de sase luni. Parintii nu trebuie să ignore strabismul si sa il tratateze ca inofensiv sau mai putin daunator deoarece are consecinte grave asupra procesului de dezvoltare a copiilor.
Strabismul la adulti. Multi adulti au o privire incrucisata, fie din copilarie sau dobandita pe parcurs, după o accidentare sau o interventie chirurgicala. S-a estimat ca 4 adulti din 100 sufera de aceasta afectiune. Cel mai comun caz este ca un ochi care a fost corectat de privirea încrucisata prin operatie în copilarie, mai tarziu deviază. În alte cazuri, un adult se poate afla in aceasta situatie ca urmare a unor probleme de sanatate cum ar fi: afectarea nervilor cranieni, în urma unor lovituri la cap sau a unui accident vascular cerebral sau ca o complicatie a diabetului. În astfel de cazuri oamenii vor suferi cel mai probabil de diplopie sau vedere dubla. Simptomele tipice ale strabismlui la adulti includ oboseala, vedere dubla, dificultati cu vederea de aproape si pierderea vederii stereoscopice. Multi adulti cu strabism sunt preocupati de aspectul lor ?i de impactul pe care acesta il are asupra relatiilor profesionale ?i sociale. Adultii care au strabism si sunt deranjati de vederea dubla pot fi ajutati prin interventia chirurgicala adecvata.