Implantul dentar este o piesa de titan care se aplica prin intermediul unei interventii de chirurgie orala . Consta in introducerea la nivelului osului a unui substiutuent al radacinii dentare pe care mai tarziu se va aplica coroana dentara.
Cine este candidat pentru implant dentar?
In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate apela la implant dentar.
Pacientul trebuie sa discute cu medicul implantolog despre problemele de sanatate si sa efectueze anumite analize si radiografii. Medicul trebuie sa decida daca pacientul este un candidat bun pentru implanturi dentare precum si daca este nevoie de alte interventii ajutatoare (aplicare de os, grefe, sinus-lift). Toate aceste se discuta la prima consultatie cu medicul.
Care este varsta la care se pot face implanturi dentare?
- Ideal este ca implantul sa fie aplicat la cateva luni dupa extractia dentara pentru a profita de inaltime osului care in timp se rezoarbe. Pacientii pot fi de la tineri la varstnicii important este ca sanatatea lor generala sa fie buna.Daca pacientul este suficient de sanatos pentru a i se extrage un dinte, probabil ca este destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca esti sau nu un candidat pentru implanturi dentare dupa prima consultatie si analizele necesare.
Doare?
- Majoritatea pacientilor sunt ingrijorati de ideea de interventie chirurgicala, de durere. In momentul de fata substantele anestezice elimina durerea dupa prima intepatura de anestezie.
Datorita evolutiei echipamentelor si substantelor utilizate precum si a pregatirii medicale pacientii nu mai sufera ca in trecut la stomatolog. Implantul este o interventie dupa care pacientul se recupereaza repede, totusi totul depinde de caz, de pacient si de amploarea interventiei, lucruri care se discuta cu medicul.
Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?
- Prima consultatie, radiografii dentare, eventuale teste si conceperea planului de tratament impreuna cu medicul specialist.
- Interventia chirurgicala propriuzisa care consta in anestezia locala, aplicarea implantului in os si sutura gingiei peste implant la sfarsitul interventiai pacientul nu simte decat firele de sutura. Un diconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul dar durerea este de mica intensitate si trece la antialgice.
- Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, sau un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.
- Urmeaza perioada de asteptare,daca se opteaza pentru procedura in doi timpi,perioada in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteointegrare, care dureaza de la 3 pana la 6 luni;sau se trece dupa interventia chirurgicala la protezare(asa zisa incarcare imediata sau Fast and Fix). Este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.
- De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si uneori intervalele de timp pot varia.
Cat costa un implant dentar?
Depinde, bineinteles, de cate implante este nevoie. Din pacate, implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al pretului, in zona tratamentelor de lux. Aceasta se intampla deoarece atat implantul in sine, toate accesoriile sale, cat si instrumentarul si aparatura sunt foarte scumpe, fiind executate cu precizie microscopica, din materiale speciale, de inalta puritate, pentru a asigura "acceptarea" de catre organism intr-un procent cat mai mare, care poate atinge 99%. In tarile mai bogate, pretul unui implant este de 1.000 – 3.000 EUR. In conditiile in care se utilizeaza exact aceleasi produse, in Romania pretul variaza intre 300 si 500 EUR.
Cum ma voi simti cu implanturile dentare?
- Dintii inlocuiti prin implanturi dentare vor functiona si arata ca dintii normali. Acest lucru inseamna ca poti manca si bea ca de obicei si mai ales zambi.
- Important este ca igiena orala sa fie foarte serioasa pentru a prelungi viata implanturilor.
Din ce material este realizat un implant dentar, pot fi alergic?
- Implantul dentar este realizat din titan de inalta puritate. Acesta este un material biocompatibil si permite integrarea biologica in tesutul osos prin procesul de osteointegrare.Este cel mai hipoalergenic metal. Coroana dentara este din ceramica de inalta calitate care din nou nu va da reactii alergice.
Care sunt avantajele tratamentului prin implant dentar?
- Dintele obtinut prin implant dentar se apropie cel mai mult de confortul oferit de un dinte natural
- Nu trebuiesc afectati dintii vecini prin slefuiri ca in cazul protezei denttare.
- Inlocuieste radacina dintelui, fapt care ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime
- Cand pacientul are edentatii mari care nu pot fi inlocuite decat prin proteze care se scot (mobile sau mobilizabile) implantul dentar este ultima optiune pentru a avea o ptoteza fiza.
- Imbunatateste masticatia, fonatia, fizionomia
- Implantul dentar este rezistent, durabil
Care este rata de success a tratamentului?
- Rata de succes inregistrata este de 95 %. Aceasta variaza in functie de starea de sanatate si mai ales de igiena pacientului. Fara o igiena corespunzatoare si prezentarea la controale pot sa apara diferite afectiuni ce duc la infectare iar ulterior la pierderea implantului.
Care sunt alternativele tratamentului?
- Metodele alternative implantului dentar sunt puntile sau protezele.
Care sunt etapele de tratament?
- Prima intalnire cu medicul implantolog presupune o consultatie si anamneza , realizarea unui radiodiagnostic si a unui plan de tratament.
- In cea de-a doua intalnire are loc plasarea implantului, operatiune inalt specializata, nedureroasa si netraumatizanta pentru pacient.
- Dupa 7 zile de la interventie se indeparteaza firele de sutura.
- Urmeaza o perioada de osteointegrare de 4-9 luni in functie de pacient si situatia clinica intalnita sau se trece direct la faza protetica.In acest timp celulele osoase se ataseaza de suprafata implantului, osul maxilar si implantul facand bloc comun.
- Dupa trecerea acestui interval se trece la protezarea implantului cu lucrari protetice definitive.