Prin procesul de sablare se curata sau finiseaza suprafetele de metal, piatra, sticla sau alt material solid. Procesul consta in proiectarea particulelor abrazive pe suprafata ce se doreste a fi curatata sau reconditionata.
Sablarea suprafetelor metalice inainte de vopsire sau grunduire este de o importanta deosebita. Peformanta tratamentelor ulterioare este dependenta de eliminarea cat mai eficienta a impuritatilor. De aceea, cel mai important parametru urmarit pe parcursul sablarii este gradul de curatare. Diametrul gritului abraziv se alege in functie de tipul suprafetei si de rezultatul dorit.
Prin sablare se indeparteaza reziduurile de rugina, vopsea si alte impuritati. In conditiile in care curatarea nu se realizeaza corespunzator, reziduurile vor continua sa deterioreze suprafata sau sa diminueze protectia vopselei sau a tratamentului ce urmeaza a fi aplicat. Indiferent de calitatea acestor tratamente, ele nu pot oferi protectia necesara suprafetelor metalice in conditiile in care sablarea nu a fost realizata in parametri optimi.
Suprafata obtinuta prin sablarea corecta reprezinta o baza perfecta pentru lustruire, pulverizare, zincare sau aplicarea altor metode de protectie. Avantajul fata de procedurile chimice este dat de faptul ca in urma sablarii nu raman pe suprafata de interes substante chimice. In acelasi timp, prin sablare creste aderenta suprafetei, facilitand aplicarea vopselei sau a grundului.
Prin utilizarea acestei metode, materialul revine la viata si isi recapata aspectul. Datorita efectelor excelente care se pot obtine, sablarea cu ajutorul gritului abraziv este recomandata pentru tipuri diverse de suprafete.