Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor. Este indicat ca instituirea tratamentului ortodontic sa se realizeze cat mai aproape de perioada copilariei, cand osul nefiind inca maturat, este moale si permite, cu mai multa usurinta, miscarea dintilor. Dar datorita evolutiei tehnicilor ortodontice se pot realiza alinieri dentare la orice varsta. De asemenea, aparatele ortodontice moderne sunt mult mai confortabile, comparativ cu cele vechi.
Tratamentul ortodontic
este unul de durata, de la cel putin 6 saptamani pana la trei ani, in functie de problema pe care o are fiecare pacient in parte si de aparatul dentar utilizat. De aceea este important ca pacientul sa aiba rabdare si sa coopereze, pentru obtinerea rezultatelor dorite.
Tipuri de aparate ortodontice:
Aparatele ortodontice mobilizabile si mobile se aplica in general copiilor aflati in perioada de crestere. Cele mai cunoscute sunt placutele ortodontice, de diferite culori(pentru a-i atrage pe cei micuti), pe care copiii le pot purta si la scoala. Ele stimuleaza cresterea la nivelul suturilor de crestere. Acesta este un mare avantaj pentru anomaliile dentare cu inghesuire, putand salva cazul ortodontic de la extractii. Un alt avantaj este acela ca ele pot fi indepartate de pe dinti si igiena dentara se poate face mult mai usor de catre pacienti, acest aspect aducand cu sine si dezavantajul de a nu fi purtat corespunzator de catre copil, conform instructiunilor date de medic si conducand deci la rezultate dezamagitoare.
Aparatele dentare mobile sunt importante tot in perioada de crestere a copiilor, ajutand la educarea unui obicei vicios al pacientului(cum ar fi suptul degetului, introducerea limbii intre dinti) sau reeducarea unei functii, cum ar fi respiratia orala (respiratia trebuie sa fie doar nazala, nu mixta sau orala!) Toate aceste obiceiuri vicioase sau malfunctii conduc la diferite anomalii dento-maxilare, unele chiar grave si dificil de tratat ortodontic, primordial fiind indepartarea obiceiului vicios.
Aparatele dentare fixe sunt renumite prin sarmulitele pe care le poarta pacientul si frecvent aspectul metalic al acestui aparat ortodontic. Spre deosebire de aparatele de mai sus, acesta este un aparat fix, deci nu poate fi indepartat de catre pacient si deci actionand aproape in continuu este si cel care da rezultate vizibile intr-un timp scurt. Se aplica la pacienti care au in general intreaga dentitie permanenta(fara dinti de lapte) si se pot alinia dintii mult mai precis(la milimetru) decat se poate realiza cu un aparat dentar mobil. Acest fel de aparat ortodontic se aplica, din pacate, adeseori la pacienti la care cresterea si dezvoltarea s-au cam incheiat si astfel, in cazuri de inghesuiri dentare medii –grave, se poate recurge la extractii dentare pentru a putea obtine rezultatele dorite.