Ghidul Serviciilor
Kineto Promedica Life, Centru Medical De Reabilitare Pitesti
inapoi la firma 161 vizite
Poza Kinetoterapie
Foto
Foto
Foto
Foto

Kinetoterapia se defineste ca „terapie prin miscare” efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diferite afectiuni.

Kinetoterapia – este o forma terapeutica individualizata ce consta in programe de exercitii fizice, statice si dinamice, si care se poate folosi in programele de profilaxie (de prevenire), terapeutice, curative si de recuperare. Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat si, mai ales, restabilirea starii de sanatate.

Kinetoterapia urmareste sa redea bolnavului posibilitatile sale fizice ce au fost limitate de boala sau accidente si sa aduca compensari deficitului motor instalat. Prin exercitiile fizice practicate, bolnavul reuseste sa creeze statusuri motrice de inlocuire a posturilor vicioase si isi recapata pozitia corecta.

Exista o gama foarte larga de afectiuni pentru care recuperarea medicala prin kinetoterapie este specifica si absolut necesara. Planul kinetoterapeutic pe termen lung trebuie bine gandit si adaptat fiecarui caz in parte. Putine exercitii, dar bine executate, au valoare mai mare decat multe exercitii prost executate!

Kinetoterapia ajuta la tratarea urmatoarelor afectiuni:

– afectiuni ale aparatului locomotor (ortopedice, traumatice, posttraumatice) – afectiuni reumatice (spondiloza, spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale etc.) – afectiuni neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice) – afectiunile aparatului cardio-vascular (sindroame coronariene, protezare valvulara, infarct miocardic etc.) – afectiunile aparatului respirator (insuficienta cronica respiratorie, pneumothorax etc.) – afectiunile metabolice (obezitatea) – maladiile congenitale

Lipsa exercitiului fizic este una din cauzele durerilor de spate. Acestea pot fi cauzate de contracturile musculare, nevralgiie intercostale etc. dar si de afectiuni precum lombalgia sau discopatia, care, in functie de stilul de viata, pot evolua destul de repede spre o hernie de disc. Kinetoterapia are programe corective care, pe langa tonifierea muschilor, determina si corectarea tulburarilor de statica ale coloanei vertebrale.

Afectiunile coloanei vertebrale sunt multiple si enumeram : deviatii ale coloanei vertebrale (lordoza, cifoza, scolioza, cifoscolioza, cifolordoza, spatele plan, torticolisul, etc), algiile vertebrale (care pot fi procese degenerative – hernia de disc, sciatica), artrozele vertebrale, procese inflamatorii vertebrale (ca spondilita anchilozanta, osteoporoza etc.)

Obiectivele generale urmarite in tratamentul prin kinetoterapie sunt:

– refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare – cresterea si adaptarea capacitatii de efort al bolnavului – ameliorarea si imbunatatirea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului – formarea capacitatii de relaxare – corectarea posturii si aliniamentului corpului – cresterea mobilitatii articulare – stingerea reflexului de atitudine gresita a aliniamentului corpului , si formarea unui reflex de atitudine postura corecta a corpului – reeducarea respiratorie – reeducarea sensibilitatii etc.

Elaborarea unui program de exercitii necesita o evaluare completa, un bilant articular si muscular al posibilitatilor fizice, o analiza a potentialului pe care il are bolnavul. Toate acestea trebuie facute de un specialist. In cursul executiei programului de recuperare, supervizarea unui kinetoterapeut este strict obligatorie pentru evitarea executiei incorecte, a accidentelor si pentru sustinerea bolnavului prin tehnici specifice. In functie de evolutia bolnavului, programul de exercitii sufera modificari in functie de particularitatile fiziopatologice ale bolnavului, varsta, sex, in scopul obtinerii unei recuperari rapide si eficiente.

Desfasurarea programului kinetoterapeutic intr-un centru de specialitate, cabinet de recuperare dotat corespunzator mareste considerabil sansele de reusita prin materialele, echipamentele si dispozitivele cu care se lucreaza si pregatirea continua a personalului.

Kinetoterapia, in multe dintre afectiuni, trebuie sa fie insotita de masajul terapeutic. Masajul are un rol principal chiar de la inceputul programului de recuperare, datorita efectelor favorabile pe care le produce.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.