Folosirea aparatelor dentare fixe se indică în dentaţia permanentă.
De multe ori ele completează tratamentele începute cu aparate ortodontice mobile. Este bine ca tratamentul să înceapă între 12 si 14 ani pentru obţinerea rezultatelor optime.
Tratamentul cu aparate ortodontice fixe la adulţi poate modifica poziţia dinţilor pe arcade, iar cu ajutorul intervenţiilor chirurgicale se pot remodela şi maxilarele.
Există mai multe tipuri de aparate fixe: aparate metalice, aparate ceramice, safir, incognito etc. Un aparat ortodontic fix este realizat din mai multe componente: bracket-uri, inele, sârme, butoni, arcuri, ligaturi (metalice/elastice). Bracket-urile se fixează pe dinţi cu adezivi, fie pe zona vestibulară sau în spatele dinţilor.
După îndepărtarea aparatului fix se recomandă utilizarea aparatelor de contenţie fixe sau mobile. Durata tratamentului ortodontic variază între 18-24 luni în cazul aparatelor fixe. Aparatele ortodontice fixe oferă rezultatele cele mai precise şi mai stabile în timp pentru că acţionează 24 de ore din 24.
Principalele tipuri de aparate dentare fixe:
Aparat dentar metalic. Aparatul ortodontic metalic (din oţel inoxidabil) se foloseşte cel mai frecvent la copii. Sunt potrivite pentru cei ce nu sunt alergici la metale, sunt apreciate pentru robusteţea lor şi sunt mai ieftine decât alte aparate dentare fixe.
Aparat dentar ceramic. Sunt preferate tot mai mult, întrucât sunt mai puţin vizibile decât aparatele dentare metalice. Aparatele ortodontice ceramice sunt confortabile şi foarte eficiente în alinierea dinţilor.
Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic sunt preţul mai ridicat şi fragilitatea crescută a bracket-urilor. Datorită faptului ca aparatul dentar este mai puţin vizibil, este necesară mai multă atenţie la igiena orală.