Trebuie sa stii ca GPL-ul este un combustibil superior benzinei, din punct de vedere al costului scazut de extractie/procesare si ca este un carburant ecologic; pretul final de vanzare al gazului la benzinarii/statii de alimentare nu contine accize si taxe suplimentare, spre deosebire de benzina/diesel, de aceea pretul este in jur de jumatatea pretului benzinei.
In cazul in care doresti sa montezi o instalatie de GPL in Constanta, te poti astepta la un consum maxim cu 10% mai mare decat cel al benzinei, deoarece densitatea GPL este mai mica decat cea a benzinei. Insa daca faci un calcul, vei observa ca vei face o economie in jurul la 40-45%, depinzand in mod direct de numarul de kilometri pe care ii faci. Instalatia GPL este o investitie buna, deoarece amortizarea acesteia se face in aproximativ 3-4 luni (aproximativ 10.000 - 15.000km), numai din diferenta intre pretul benzinei si GPL.
Ca exemplu, daca pretul benzinei este de 5.7 lei/litru si pretul GPL este de 2.9 lei/litru, iar autovehiculul dumneavoastra consuma 10 litri la 100 de kilometrii si circulati cu autovehiculul 15000 de km, faceti o economie de 3765 de lei. In schimb daca circulati aproximativ 2000 de km/luna, ajugeti sa economisiti lunar 502 LEI.
Stiati ca gazul petrolifer lichefiat este un carburant fara benzen, plumb, sulf sau alte substante ce provoaca cancer? Datorita acestui fapt GPL se amesteca extrem de bine cu aerul, rezultand o ardere imbunatatia si fara depuneri. Ca exemplu, noxele emise de o Dacie cu carburator se incadreaza in EURO 2.
Chiar daca pare imposibil, o instalatie GPL este sigura, deoarece componentele sunt verificate si omologate international (TUV - Germania), precum si de catre Registrul Auto Romana, ce elibereaza un certificat pentru instalatia GPL. Rezervorul GPL este realizat din material de 3,5 - 4 mm grosime, tratat chimic si termic pentru a se evita aparitia de fisuri in caz de accident, este dotat cu grup de supape ce nu permite umplerea recipientului mai mult de 80%, pentru a permite dilatarea gazului la temperaturi mari.
Alte sisteme de siguranta sunt: - daca se rupe/erodeaza/cedeaza o conducta multivalva din ansamblul rezervor-multivalva, simte debitul mare pierdut si se blocheaza in mod automat, iar astfel se opreste pierderea accidentala de combustibil. - daca motorul se opreste accidental, eroare umana sau mecanica, sitemul se inchide in automat in 3 puncte. - daca autovehiculul este in caz de incendiu, multivalva are in componenta o supapa de suprapresiune ce nu permite explozia acestuia.