Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor nervului dentar (pulpa dintelui). Scopul principal al tratamentului endodontic este pastrarea dintilor pentru o perioada cat mai lunga de timp, ca substrat anatomic pentru a o dantura sanatoasa si functionala.
Anatomia dintelui
Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este important sa stii cateva lucruri despre anatomia unui dinte. Dintele sanatos este compus din mai multe straturi. Stratul exterior este compus dintr-o structura dura, numita smalt. Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, care are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, acestea fiind responsabile de formarea dintelui din momentul eruptiei lui pe arcada. Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange care intra in dinte prin radacina. In momentul in care dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul, acesta poate fi indepartat fara ca dintele sa fie afectat in vreun fel.
Indepartarea nervului (in momentul in care acesta este bolnav si afecteaza buna functionare a dintelui) poarta numele de tratament endodontic sau tratament de canal.
Cauzele imbolnavirii pulpei dentare
Carii profunde, tratamente repetate, traumatisme, toate acestea pot duce la inflamarea pulpei (pulpita) sau la moartea acesteia (gangrena). In cazul gangrenei, bacteriile care se dezvolta in dinte pot ajunge in oasele maxilare, ducand la aparitia proceselor periradiculare.
Semnele imbolnavirii pulpei dentare
Exista insa si situatii in care aceste semne pot lipsi cu desavarsire!
De ce ar trebui sa urmez un tratament endodontic?
Pentru a preveni extractia! Atunci cand dintii cu probleme nu primesc tratamentul necesar, pierderea lor este inevitabila. Iar pierderea unuia sau mai multor dinti poate eventual crea probleme de fizionomie, masticatie si fonatie. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, se impune inlocuirea dintilor pierduti fie prin tehnici moderne (implant), fie prin tehnici traditionale (proteze fixe sau mobile). In plus, pentru realizarea acestori lucrari uneori este nevoie de manopere chirurgicale sau chiar interventii pe dintii sanatosi, ceea ce presupune consum suplimentar de timp si bani.