Ghidul Serviciilor
Dental House- Cabinet Stomatologie- Pitesti
inapoi la firma 120 vizite
Poza Parodontologie
Foto

Boala parodontala, denumita popular parodontoza, este o afectiune cronica inflamatorie sau degenerativa cauzata de flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care sustin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Tot mai multi pacienti se prezinta la cabinet cu diverse forme ale acestei afectiuni, mai grave sau mai putin grave. Boala parodontala este cauza principala a pierderii dintilor si afecteaza pacientii de toate varstele, cele mai agresive forme fiind intalnite la adolescenti si la adultii tineri.

Semnele aparitiei parodontozei

Prima etapa a bolii este gingivita, inflamatia putand ajunge pana in structurile profunde ale gingiei. Sangerare la periaj si masticatie, sensibilitati locale, modificarea culorii gingiei, care devine rosie-violacee, uneori insotita de o sensatie subtila de tensiune sau mancarime, toate acestea sunt semne ale instalarii gingivitei. Partea buna este ca aceasta afectiune este reversibila cu ajutorul unui tratament adecvat si a unei imbunatatiri a igienei orale.

In lipsa tratamentului, gingivita se transforma in parodontita marginala. Inflamandu-se tot mai mult, gingia si suportul osos incep sa se retraga, ducand la aparitia pungilor parodontale in jurul dintilor afectati. Rezultatul? Radacinile dintilor devin vizibile si acestia incep sa se miste. De asemenea, puteti resimti o sensibilitate din ce in ce mai evidenta la stimuli termici si mecanici. Fara tratament, aceste pungi se adancesc, dintii incep sa „danseze” pe arcada si pot ajunge sa cada spontan.

Daca aveti probleme parodontale, trebuie sa va prezentati regulat la control pentru a beneficia de o buna monitorizare a evolutiei bolii si pentru sesiunile de igienizare profesionala.

Factori favorizanti parodontozei:

-          Placa bacteriana

-          Tartrul (prin actiunea sa mecanica, dar si prin mentinerea bacteriilor in contact cu gingia)

-          Factorul genetic (o predispozitie pentru afectiuni parodontale)

-          Fumatul (atat prin efectul local asupra tesuturilor cavitatii orale, cat si prin actiunea sa generala)

-          Aranjarea defectuoasa a dintilor pe arcada si ocluzia (este necesar un tratament ortodontic ajutator)

-          Tratamentele neadecvate, care nu se pot igieniza corect

-          Trauma ocuzala (dinti supusi la forte mai mari decat ar trebui)

-          Afectiuni generale de sanatate

Tratament

Terapia initiala. Aceasta implica igienizarea profunda si completa a cavitatii orale (detartraj, chiuretaj subgingival, periaj profesional, air flow, etc.)

Indepartarea factorilor favorizanti bolii parodontale:

-          Indepartarea obturatiilor vechi si a lucrarilor protetice defectuoase, care pot constitui nise de retentie pentru placa bacteriana

-          Protezarea corecta a breselor edentate

-          Tratament ortodontic pentru solutionarea inghesuirilor dentare si eliminarea traumelor ocluzare

-          Imbunatatirea tehnicilor de igienizare folosite de pacient

Pentru cazurile mai grave, se indica tratamentul parodontal chirurgical rezectiv sau regenerativ.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.