De ce apar dintii strambi la copii ?
De obicei sunt consecinta mostenirii genetice. Totusi, obiceiurile vicioase (ex: sugerea degetului sau a suzetei, alaptatul prelungit ) precum si pierderea prematura a dintilor de lapte pot determina malocluzii (dinti strambi/muscatura deficitara).
Este foarte important sa examinati eruptia dintilor copiilor dumneavoastra. Cu toate ca fiecare copil are o rata de crestere diferita, exista o medie a varstei de eruptie pentru fiecare grup de dinti temporari (de lapte) si permanenti.
O serie de semne pot indica nevoia unui control ortodontic imediat: 1. pierderea precoce (inainte de vreme) a unui dinte temporar (de lapte); 2. dificultati in masticatie; 3. dintii inghesuiti, strambi, blocati (care nu apar pe arcade dupa varsta de eruptie); 4. zgomote in articulatia temporomandibulara (in zona urechii); 5. muscarea frecventa a obrazului sau muscarea cu dintii inferiori a cerului gurii; 6. dinti care nu se intalnesc (ramane spatiu intre ei); 7. maxilare care nu sunt proportionale cu restul fetei; 8. sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continua dupa varsta de 3-4 ani; 9. dinti superiori care ies afara sau sunt spatiati; 10. dintii superiori din fata care cresc in spatele celor inferiori; 11. dinti superiori care acopera mai mult de 30%-40% pe cei inferiori in muscatura; 12. barbie prea in spate sau prea in fata; 13. dintii de sus din fata nu intra in contact cu cei de jos in muscatura; 14. linia din centrul dintilor de sus nu corespunde cu cea de jos in muscatura; 15. spatii excesive intre dinti care persista si dupa aparitia caninilor permanenti.
Ordontie la copii – momentul ideal pentru o consultatie ortodontica
In afara semnelor prezentate mai sus (care reprezinta probleme sigure), fiecare copil trebuie consultat preventiv de ortodont in jurul varstei de 7-8 ani. A astepta pana la eruptia tuturor dintilor definitivi sau pana la terminarea cresterii poate conduce la dificultati in corectarea anomaliilor precum dintii proeminenti, supranumerari, discrepanta mare a maxilarului si la dezvoltarea unor probleme dentare mult mai grave.
Medicul ortodont este pregatit sa observe probleme ascunse de crestere a maxilarelor si dintilor in eruptie, inca de la momentul in care dintii de lapte sunt inca prezenti. Un tratament ortodontic efectuat mai devreme previne masuri mult mai drastice care trebuie luate mai tarziu.
Pacientii clinicii stomatologice pentru copii si adolescenti Teddy Care pot alege aparatul dentar potrivit necesitatilor si bugetului dintr-o gama completa. Pe langa detaliile referitoare la aparate va prezentam si cateva cazuri de pacienti tratati.
STIAI CA? Cand copilul pierde dintii de lapte prematur, datorita unor afectiuni carioase severe sau in urma unui traumatism, spatiul lasat trebuie mentinut pana cand dintii permanenti sunt gata pentru eruptie!
Mentinatoarele de spatiu sunt niste dispozitive care impiedica migrarea dintilor antagonisti, cat si inchiderea bresei edentate de catre dintii limitrofi ei, astfel dintii permanenti au spatiu unde sa erupa.