Molarul (maseaua) de 6 ani este un dinte definitiv special. Facand o comparatie,am putea spune ca acesta seamana cu un copil care este pe cat de inteligent pe atat de revoltat si incapatanat. Molarul de 6 ani, pe cat este de important pe atat este de vulnerabil. Nu intamplator este supranumit “copilul rebel” din stomatologia pediatrica.
Pentru a nu fi confundati cu dintii de lapte trebuie sa tineti cont ca molarii de 6 ani au o forma distincta: sunt mai mari decat acestia, prezinta multe santuri si foseta pe relieful ocluzal (partea masticatorie), sunt mai inchisi la culoare decat dintii de lapte si sunt foarte expusi la carii deoarece pot trece neobservati. Molarii de 6 ani apar fara a provoca dureri, nu se inflameaza gingia si nu inlocuiesc un dinte, ci erup in spatele dintilor de lapte.
Molarul de 6 ani – importanta
Acesta prezinta o pozitie strategica pe arcada, suportand cele mai mari presiuni masticatorii si are rolul de a stabili ocluzia (modalitatea in care dintii de pe arcada superioara vor avea contact cu dintii inferiori), este primul element de stabilitate in conditiile in care dintii de lapte sunt inlocuiti treptat de dintii definitivi. Pierderea lui timpurie atrage dupa sine migrari dentare importante care vor persista toata viata si uneori sunt dificil de rezolvat.
Molarul de 6 ani este vulnerabil la carii pentru ca mineralizarea acestui molar incepe in primul an de viata si orice dezechilibru al calciului ii afecteaza smaltul. Deoarece erupe in spatele dintilor de lapte si convietuieste cu acestia, care de cele mai multe ori sunt cariati si retentioneaza alimente, iar durata eruptiei este lunga si posibilitatea de igienizare este diminuata de mucoasa gingivala care inca il mai acopera partial.
Prevenirea cariilor prin sigilare Cariile de pe molarii de 6 ani pot fi prevenite prin sigilarea fosetelor si santurilor acestora. Metoda este simpla si se realizeaza in cabinetul stomatologic prin aplicarea unui material fluid, cu continut ridicat de fluor, in santurile si fosetele molarilor. Sigilarile trebuie efectuate la scurt timp dupa eruptia molarilor permanenti inainte de instalarea cariei. Importanta prezentei lui pe arcada dentara face ca efortul de a-l mentine sa nu fie niciodata prea mare, iar extractia lui ar trebui rezervata unor cazuri extreme si sa constituie o adevarata tragedie.