Pedodontia este ramura medicinei dentare care se adreseaza in special copiilor. Ea se ocupa in mod special cu tratamentul dintilor de lapte si a dintilor tineri permanenti.
Aparent dintii de lapte nu sunt importanti, avand in vedere ca oricum vor cadea si in locul lor va erupe un dinte definitiv. Aceasta conceptie este gresita, deorece anumite afectiuni ale dintilor de lapte poate provoca tulburari in dezvoltarea dintilor definitivi. Sanatatea unui dinte de lapte asigura sanatatea viitorului dinte definitiv si dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a arcadelor dentare. Asadar, este foarte important sa acordam atentie prevenirii si tratarii afectiunilor dentare ale copiilor nostri.
Stomatologia pediatrica cuprinde:
Este bine sa va familiarizati cu stomatologul cat de timpuriu (de la 2-3 ani).
Este bine sa nu ajungeti la cabinet doar cand va doare (valabil si pentru adulti).
La 6 ani erupe primul molar permanent, care poate fi confundat cu unul de lapte si in consecinta poate fi neglijat.
Importanta controalelor periodice este covarsitoare. Pot fi astfel depistate leziuni incipiente, necomplicate, asimptomatice; se pot intercepta anumite obiceiuri vicioase, se pot diagnostica si trata anomalii dentare si maxilare.
Pacientii cu aparate ortodontice trebuiesc riguros urmariti pentru intretinerea unei igiene corecte.
Se recomanda un regim alimentar echilibrat (lactate, seminte de toate felurile, fructe si legume proaspete, carne alba si rosie, cat mai putine dulciuri). Consumati alimente de consistenta mai crescuta pentru autocuratare (mere, morcovi, salate crude).
Eliminati sucurile carbogazoase si inlocuiti-le cu apa plata, ceai sau fresh.
Nu obisnuiti copiii cu bomboane, cu acadele, e de preferat o ciocolata in locul lor.