Tesuturile dure ale dintelui pot fi distruse in urma diverselor agresiuni:
-Carii -Obturatii vechi ce nu mai inchid -Traumatisme, tratamente repetate
Dintele ca sa mai ramana pe arcada trebuie tratat endodontic (pe canal), astfel pulpa din interiorul dintelui si de pe canalele radiculare se indeparteaza. De multe ori canalul radicular infectat comunica la capatul radacinii cu spatiul din jur infectand in timp osul maxilar si tesuturile moi.
Etapele unui tratament endodontic sunt:
-Analiza radiografiei -Efectuarea anesteziei -Izolarea dintelui cu diga si realizarea cavitatii de acces in camera dintelui si la orificiile canalelor radiculare. Se indeparteaza toate tesuturile cariate si infectate, materialele vechi de obturatii, pana se ajunge la tesuturile dure, sanatoase -Se indeparteaza pulpa (nervul) din interiorul dintelui (a camerei pulpare) si de pe canalele radiculare -Se masoara canalele, se largesc si se dezinfecteaza -Se obtureaza canalele radiculare: se umple etans fiecare canal unde a fost tesut pulpar (nerv) cu un material biocompatibil. Astfel se previne reinfectarea. De cele mai multe ori, un dinte ce a necesitat tratament endodontic, datorita pierderii mari de tesut dur, are nevoie de o reconstituire cu pivot fibra de sticla si chiar o coroana pentru a preveni fracturarea dintelui.
Dupa un astfel de tratament, uneori apare o usoara sensibilitate sau chiar durere, caz in care se indica administrarea unor analgezice si antiinflamatoare.