Ce este SR EN ISO 22000:2005?
SR EN 22000:2005 specifica cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor in cazul in care o organizatie din lantul alimentar trebuie sa demonstreze capacitatea sa de a controla riscurile de siguranta alimentara, in scopul de a se asigura ca alimentele sunt sigure in momentul consumului uman.
Este aplicabil tuturor organizatiilor, indiferent de marime, care sunt implicate in orice aspect al lantului alimentar si doresc sa implementeze sisteme care furnizeaza in mod constant produse sigure.
ISO 22000:2005 specifica cerintele pentru a permite unei organizatii:
1. Sa planifice, sa implementeze, sa opereze, sa mentina si sa actualizeze un sistem de management al sigurantei alimentare cu scopul de a oferi produse care, potrivit destinației lor, sunt sigure pentru consumator
2. Sa demonstreze conformitatea cu cerintele aplicabile legale si de reglementare a sigurantei alimentare
3. Sa evalueze cerintele clientului si sa demonstreze conformitatea cu acestea, in scopul de a spori satisfactia clientului
4. Sa comunice eficient problemele de securitate alimentară pentru furnizorii, clientii si partile interesate din lantul alimentar
5. Sa se asigure ca organizatia este conforma cu o politica declarata de siguranta alimentara
Necesitatea implementarii SR OHSAS 18001:2008
1. Reduce necesitatea si costurile testarii finale a produsului;
2. Creste increderea consumatorilor in produs;
3. Reduce posibilitatea aparitiei accidentelor care pot duce la contaminarea produselor;
4. Pe termen lung scad costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata;
5. Recunoasterea oficiala a capabilitatii organizatiei de a produce/ distribui / comercializa alimente sigure pentru consumatori;
6. Mai buna comunicare cu autoritatile;
7. Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare;
8.O mai buna imagine pe piata si avantaj concurential;
9. Motivarea personalului;
10. Asigura credibilitate produselor organizatiei pe piata.