Psihosexologia are ca scop cunoaşterea particularităţilor comportamentale ale celor doua sexe în stabilirea, funcţionarea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale – erotico-sexuale, interactive şi de intercunoaştere (Psihologia vieţii de cuplu, 2002).
Terapia sexuala este o forma specializata de consiliere pentru adulti ce se concentreaza pe probleme sexuale, cel mai adesea pentru persoanele aflate in relatii (desi nu trebuie ss fii neaparat intr-o relatie sa soliciti ajutorul unui terapeut sexual).
Psihoterapia sexuala este de obicei o solutie focusata. Insemnand ca sexologul va incerca sa te ajute sa rezolvi o problema in mod clar definita. Scopul terapiei este sa lucrati la acest aspect si sa il rezolvati sau sa gasiti o modalitate astfel incat aceste probleme sa aiba un impact mai redus asupra vietii tale si a celei sexuale.
Terapia sexuala de obicei se concentrează pe o disfuncţie sexuala sau pe probleme majore de comunicare sexuala intre parteneri.
Psihoterapia sexuala este de obicei directiva. Terapeutul sexual va fi activ, punand intrebari si oferind sugestii de multe ori in mod direct, dand exercitii pentru acasa si informatii in efortul de a-ti sprijini obiectivele prin terapie.
Domeniul psihosexologiei
Psihosexologia cuprinde urmatoarele sectoare teoretice şi practice:
- studiul instinctului şi conduitelor psihosexuale;
- studiul tipurilor psihosexuale, al diferenţelor dintre sexe, al particularităţilor acestora şi variaţiilor lor în raport cu psihologia individului;
- psihosexologia cuplurilor: modalitatea de alegere a partenerului, formarea şi dinamica cuplului, statut şi rol, ierarhii interioare, comunicare, atmosfera emoţionala, disfuncţionalităţi etc.;
- patologia psihosexuala, ce ocupa un loc aparte, de o maxima importanţa în psihosexologie. Sunt studiate devianţele de comportament psihosexual, tulburarile de dinamic a sexual a, psihotraumatismele vieţii erotico-sexuale, complexele, starile nevrotice etc.;
- psihoigiena sexualitaţii, reprezentând o dubla acţiune de educare-formare a atitudinilor faţa de sexualitate şi a conduitelor sexuale, iar pe de alta parte, reprezinta totalitatea metodelor si prescripţiilor de prevenire şi corectare a devianţelor psihosexuale, individuale sau colective;
- terapeutica psihosexuala – scopul practic a psihosexologiei, ce reuneşte totalitatea ma surilor de restabilire a disfuncţiilor sexuale, a devianţelor psihosexuale etc. Sunt folosite in scopul acesta consilierea, educatia psihosexuala, psihoterapiile individuale, in special de natura psihanalitica, terapiile prin sugestie, metode medico-psihiatrice etc. (Tratat de psihosexologie, 2003).