Odata ce apar neplacerile in relatia conjugala, primul reflex consta in mod natural, in a incerca sa gasim rezolvarea singuri. Totusi, sunt momente in care nu este imposibil sa iesim singuri din aceaste situatii deloc placute. Acesta este punctul in care apelam la un psiholog /psihoterapeut specializat in psihoterapie de cuplu.
Natura problemelor ce determina un cuplu sa apeleze la terapeut variaza enorm pentru ca fiecare cuplu este diferit. In principiu, se poate spune ca se discuta cel mai des despre: lipsa comunicarii in cuplu, dispute frecvente sau constante, nevoi emotionale nesatisfacute, dificultati financiare si conflicte legate de copii.
Anumite cupluri care merg la psihoterapie, apeleaza la acesta nu pentru ca problemele lor sunt foarte diferite de ale altora, ci pentru ca au ajuns intr-un punct viciat al relatiei, in care nu mai gasesc rezovarea singuri. Aceasta incapacitate poate proveni uneori dintr-o acumulare de frustrari sau deceptii. Unele cupluri consulta un specialist din cauza unor crize, cum ar fi o aventura extra-conjugala sau diminuarea afectiunii si a tandretii, un eveniment grav cum ar fi o boala grava sau disparitia unei persoane dragi.
Terapia de cuplu, asa cum indica si numele, vizeaza doar cuplul. Din pacate insa, copiii pot fi direct sau indirect afectati de problemele parintilor. De exemplu, anumiti copii pot suferi de tulburari anxioase sau alte probleme de socializare. In ajutorul acestora vine terapia familiala care include atat partenerii cuplului, cat si copiii.
Diferenta dintre terapia de cuplu si terapia sexuala.
Terapia de cuplu pune accent pe toate componentele cuplului, in timp ce terapia sexuala trateaza in mod particular disfunctiile sexuale. Pentru ca numeroase cupluri acorda o importanta mare calitatii raporturilor sexuale, terapia de cuplu abordeaza problemele sexuale. Se poate intampla ca partenerii sa aiba o relatie satisfacatoare pe toate planurile, in afara de cel sexual. In acest caz, consultarea unui specialist se dovedeste de un real ajutor.