Ghidul Serviciilor
Tehnosat
inapoi la firma 67 vizite
Poza Chargere - Incarcatoare
Foto

Energia electrica de curent continuu produsa de panourile fotovoltaice este direct proportionala cu nivelul iradiantei solare si variaza in timp atit in tensiune cit si in curent. Pentru a fi utilizata la alimentarea consumatorilor, aceasta energie trebuie sa fie stabilizata, si daca este cazul transformata in energie electrica de curent alternativ.

Stabilizarea tensiunii de curent continuu obtinuta la iesirea panourilor fotovoltaice se realizeaza cu un echipament special numit incarcator solar (solar charger) sau controler de incarcare (charge controller) care asigura controlul tensiunii si al curentului de incarcare a acumultorilor precum si al tensiunii de alimentare a consumatorilor de curent continuu. Se mai intilnesc si sub denumirile de regulator de incarcare si mai nou charger solar. Incarcatorul solar indeplineste de asemenea si alte functii precum: alimentare consumatori de curent continuu, detectare automata a tensiunii bateriei, protectie la conectare polaritate inversa, protectie la descarcare excesiva si la supraincarcare a bateriei, deconectare sarcina in functie de starea de incarcare (SOC) a bateriei, reconectare automata a sarcinii, compensare automata in functie de temperatura, comutare automata pentru iluminat pe timp de noapte, etc.

Incarcatorul solar poate fi utilizat pentru alimentarea directa a consumatorilor de curent continuu, sau in tandem cu un invertor de baterii pentru alimentarea consumatorilor de curent alternativ, formind impreuna cu acesta sisteme fotovoltaice de tip magistrala de curent continuu. Sunt utilizate numai in sistemele fotovoltaice neconectate la sistemul energetic national si sunt potrivite pentru puteri mici de ordinul zecilor de wati pina la citiva kilowati. Pe piata exista doua clase mari de incarcatoare solare, incarcatoarele clasice de tip PWM (cu modulatie in impuls) si incarcatoarele MPPT (cu urmarirea punctului de putere maxima). Incarcatoarele PWM se utilizeaza de regula in sisteme de putere mica si au un randament cu circa 15-30% mai mic decit al incarcatoarelor MPPT. In desenul alaturat este prezentata diagrama curent-tensiune pentru un panou fotovoltaic si diagrama de putere pe care s-a figurat punctul de putere maxima (Pmppt) si cu galben zona de lucru a unui incarcator clasic PWM

Alegerea corecta a incarcatorului solar se face in functie de tensiunea, curentul de incarcare si tipul bateriei de acumulatori (cu acid lichid, AGM sau Gel), tensiunea si curentul maxim al panourilor fotovoltaice, tensiunea si curentul maxim al consumatorilor, etc. Daca vinzatorul nu este in masura sa va ofere date cu privire la schimbarea algoritmului si modificarea valorilor parametrilor de incarcare a bateriei va recomandam sa nu achizitionati asemenea echipamente pentru ca veti fi nevoiti ulterior sa le inlocuiti pentru ca va distrug prematur acumulatorii.

Tehnosat furnizeaza incarcatoare solare fabricate de SMA Solar Technology AG, OutBack Power Technologies, Schneider Electric, Victron Energy, Steca Elektronik GmbH si alti producatorii de renume mondial.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.