Cum să păstrăm produsele alimentare? Verifica?i temperatura din frigider; nu păstra?i alimentele după data de expirare; nu ceda?i tenta?iei de a face stocuri abundente: acestea sunt câteva reguli de bază pentru a vă asigura păstrarea corectă a alimentelor. Protejarea caracteristicilor alimentelor este esen?ială pentru a nu avea surprize neplăcute pentru sănătatea dumneavoastră.
Cum să conserva?i produsele alimentare în mod corespunzător
Depozitarea adecvată a alimentelor este, de asemenea, importantă pentru a asigura proprietă?ile organoleptice ale alimentelor, adică setul de caracteristici fizice ?i chimice (aromă, miros, aspect, consisten?ă) ?i caracteristicile nutri?ionale, care pot suferi, de fapt, modificări cum ar fi: proteine cantitative, zaharuri, grăsimi, dar ?i vitamine, săruri minerale, apă con?inută în alimente.
Iată cele 10 sfaturi despre cum să păstra?i alimentele în frigider.
1) Temperatura în frigider
Păstra?i temperatura interioară a frigiderului la 4-5° C (pe raftul central) pentru a vă păstra cel mai bine mâncarea. A?eza?i frigiderul departe de sursele de căldură. Deschide?i frigiderul doar la nevoie ?i închide?i-l într-un timp scurt. Cele mai recente modele au un display care afi?ează temperatura interioară a frigiderului: dacă nu este a?a echipat, plasa?i un termometru normal pe diferitele rafturi ?i compartimente: astfel pute?i verifica eficien?a ?i regla puterea, prin scăderea temperaturii interne.
2) Fiecare zonă frigorifică men?ine temperaturi diferite
Cel mai rece punct al frigiderului este raftul inferior, chiar deasupra sertarului pentru legume (aproximativ 2°C), în schimb partea cu temperatura cea mai ridicată este u?a. Cu toate acestea, deoarece noile genera?ii de frigidere au sisteme de refrigerare diferite, numai bro?ura de instruc?iuni vă poate oferi indica?ii exacte ?i precise privind gestionarea spa?iului interior.
3) Nu păstra?i alimente după data expirării
Toate produsele care trebuie păstrate într-un frigider au o dată de „expirare„: este data până la care un produs alimentar poate fi vândut ?i consumat. Data trebuie să includă, în ordine, ziua, luna ?i anul expirării. Până la acea dată, producătorul garantează caracterul salubil ?i caracteristicile organoleptice ale produsului. Ambalajul trebuie să con?ină, de asemenea, condi?iile de depozitare ?i, dacă este cazul, temperatura la care s-a stabilit perioada de valabilitate. Expirarea este indicată cu „a fi consumat până la”: este important să verifica?i această dată la cumpărare ?i în timpul depozitării la domiciliu ?i să elimina?i produsele expirate din frigider.
4) Aminti?i-vă că fiecare aliment are „temperatura proprie de conservare”
Carnea ?i pe?tele trebuie să rămână în cea mai rece parte (de obicei partea inferioară a compartimentului). Pe?tele cură?at ?i spălat trebuie consumat în 24 de ore. Carnea are timpi de reten?ie diferite, în func?ie de tipul de tăiere ?i compozi?ie: aceasta trebuie consumată în decurs de 24 de ore dacă e vorba de carne tocată, în 48 de ore dacă e pui sau curcan, în 3 zile în cazul cărnii neambalate ?i carne proaspătă, în general. Partea centrală (de obicei 4-5° C) este potrivită pentru ouă, produse lactate, dulciuri pe bază de creme ?i friscă ?i alimente care trebuie păstrate în frigider „după deschidere”. În intervalul de temperatură cea mai ridicată(de obicei, sertarul din partea de jos), pute?i păstra legumele ?i fructele care pot fi deteriorate la temperaturi prea scăzute; ar trebui să fie consumate cât mai rapid pentru a evita deteriorarea. Rafturile din interiorul u?ii sunt cele mai fierbin?i păr?i ale frigiderului ?i sunt destinate produselor care necesită doar o u?oară răcire (de exemplu băuturi răcoritoare, unt).
5) Frigiderul nu este potrivit pentru orice tip de aliment
Unele alimente nu trebuie să fie refrigerate, de fapt, ele pot fi deteriorate, cum ar fi fructele exotice, fructele citrice (frigul le poate face amare), ro?iile, fasolea verde, castrave?ii ?i dovleceii; pâinea devine mai veche cu temperaturile mai scăzute. Fructele ?i legumele care trebuie încă să se maturizeze trebuie păstrate la temperatura camerei.
6) Nu pune?i niciodată alimente calde sau fierbinti în frigider
Dacă găti?i, lăsa?i vasele să se răcească complet înainte de a le depozita în frigider: ve?i evita condensarea ?i cre?terea bruscă a temperaturii pe raft.
7) Ave?i grijă de contaminările încruci?ate
Separa?i alimentele crude de alimente gătite sau gata pentru consum: aceasta vă va permite să evita?i ca microorganismele, posibil prezente în alimentele crude, să fie transferate în produsele de alimentare care nu vor mai fi tratate înainte de consum.
8) Utiliza?i recipiente curate ?i închise
Este întotdeauna o idee bună să păstra?i alimentele în recipiente curate sau în ambalajul original deoarece acestea indică data expirării ?i informa?iile utile pentru stocare. Alimentele de casă trebuie depozitate cu grijă în recipiente curate ?i cu capac. Înainte de închiderea recipientelor, este bine să a?tepta?i până când con?inutul se răce?te pentru a preveni condensarea aburului pe capacul care se află pe produs. Evita?i depozitarea alimentelor pur ?i simplu pe o farfurie: a?i putea vedea picături de lichid care se scurg de pe un raft.
9) Cură?a?i în mod regulat interiorul frigiderului
Pute?i utiliza produse specifice sau pur ?i simplu apă ?i bicarbonat ?i/sau o?et. Păstrarea frigiderului curat ?i fără ghea?ă pe pere?i asigură func?ionarea perfectă ?i men?inerea temperaturii de răcire. Manualul de instruc?iuni al aparatului vă va arăta cum să efectua?i o între?inere corespunzătoare.
⇒ Citeste: Produse ?i trucuri pentru un frigider curat ?i igienizat
10) Nu ceda?i tenta?iei de a face stocuri prea abundente
Evita?i supraîncărcarea frigiderului cu prea multe alimente: atunci când vă face?i cumpărăturile, aminti?i-vă întotdeauna câte poate păstra frigiderul. Aerul rece din interior trebuie să poată circula liber în jurul alimentelor. Dacă nu există suficient spa?iu între produse, aerul nu va circula ?i va fi împiedicată distribu?ia corectă a temperaturii. Întotdeauna practică tecnica FIFO (First In, First Out) „care vine primul, pleaca primul”. Pentru a facilita această bună practică, a?eza?i alimentele achizi?ionate recent sub sau în spatele celor deja existente.