Vergeturile reprezinta o problema de ordin cosmetic a pielii comuna care nu cauzeaza probleme medicale, totusi vergeturile pot determina stress psihic important pentru persoanele afectate. Devin o afectiune medicala doar atunci cand intereseaza suprafete extinse si se pot ulcera sau fisura.
Vergeturile afecteaza pielea care este supusa unei intinderi continue si progressive, aplicind un stress crescut asupra tesutului conjunctiv prin cresterea dimensiunilor diferitelor regiuni ale corpului. Componentele care sunt afectate sunt fibrele de colagen si proteinele din derm, stratul situat imediat sub epiderm. In urma ruperii fibrelor de colagen se produc dilatari ale capilarelor invecinate cu acumularea in exces a sangelui, care determina culoarea rosiatica a vergeturilor noi aparute.
Existenta procesului inflamator, a procesului de reparare si remodelare a colagenului sunt insotite de o reducere importanta a numarului celulelor producatoare de pigment, numite melanocite. In timp, absenta pigmentului explica de ce vergeturile vechi, mature sunt hipopigmentate, albe.
Vergeturile afecteaza femeile mai frecvent decit barbatii. La femei cele mai comune localizari se gasesc la nivelul coapselor, sanilor, soldurilor si feselor, la nivelul abdomenului inferior, in ultimul trimestru de sarcina. Barbatii care dezvolta vergeturi sunt in special cei care fac sporturi care deformeaza constitutia corpului cum ar fi ridicarea de greutati sau la barbatii care folosesc medicamente ce contin steroizi anabolizanti.
Exista si conditi medicale care pot duce la aparitia vergeturilor cum este utilizarea prelungita a corticosteroizilor orali sau topici , sau in cadrul sindromului Cushing . Factorii genetici pot juca un anumit rol, dar inca nu este dovedit.
Fibrele conjunctive care se rup si care cauzeaza aparitia vergeturilor se gasesc sub stratul superficial al pielii. De aceea, cremele si masajele nu pot avea nici un efect in disparitia lor. Singura solutie de imbunatatire a calitatii pielii si a aspectului vergeturilor este tratamentul lor dinspre profunzime, care va reface structura straturilor pielii.
ThermaScan este un laser special cu lumina infrarosu pulsatila care poate tinti selectiv zonele pielii dvs responsabile de producerea de colagen. Se produc astfel noi fibre care le inlocuiesc treptat pe cele distruse, avand ca rezultat final imbunatatirea mult vizibila a zonelor cu vergeturi.
Clinica Dermato-Cosmetica Grosu Dermatology utilizeaza platforma Sciton Therma Scan ,cu ajutorul careia se administreaza la nivelul pielii cu probleme microfascicule laser pentru stimularea producerii de noi fibre de collagen si elastina.
Tratamentul ThermaScan cu laser este bland si non-invaziv. Disconfortul este minim. E posibil sa simtiti o senzatie de cald sau de ciupitura in timpul sedintei, pe masura ce tratamentul se desfasoara. Oricum aceste senzatii variaza de la pacient la pacient si depinde de profunzimea tratamentului. O crema de anestezie locala poate fi utilizata la persoanele cu piele foarte sensibila.
De obicei apare o roseata care va disparea in cateva ore. Rezultatele varieaza in functie de starea pielii dvs, in functie de numarul de sedinte de tratament si de zona tratata.
Medicii nostrii va pot oferi informatii complete cu privire la perioada post-tratament, efecte si rezultate.
Tratamentul eficient pentru vergeturi trebuie insotit intotdeauna de prevenire a lor. Pentru o piele santoasa care nu prezinta alte fisuri in stratul superficial, este necesar ca dumneavoastra sa o hidratati corespunzator si sa mentineti conditii optime de hranire.