Ghidul Serviciilor
Discover & Share
inapoi la firma 133 vizite
Poza Brasov
Foto
Foto
Foto
Foto

1. Biserica Neagră

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de “Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”.

Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înegrit și a primit numele actual.

2. Piaţa Sfatului

Piața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care, în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români, cât și pentru cei veniți din Ungaria.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau că aceste locuri să fie respectate.

În apropierea pieței se află Biserica Neagră bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru, precum şi Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei, Tâmpa.

3. Strada Sforii

Existența ei este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a orașului Brașov. Strada Sforii, cu o lungime de 83 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval.

4. Prima Scoală Românească

Construită în 1495 cladirea muzeului păstrează elementele stilului baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760.

5. Biserica Sf. Nicolae

Datând ca așezământ din 1292, biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarab.

Biserica ortodoxă și școala românească au fost un important centru spiritual și cultural pentru românii din toată Țara Bârsei, acțiunea lor extinzându-se asupra românilor din întreg spațiul românesc, mai ales după venirea diaconului Coresi care a început să tipărească aici cărți bisericești în limba română.

Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc.

6. Cetățuia

Prima construcţie datează din 1524 şi este un turn în formă de semicerc. Mai târziu tot platoul a fost înconjurat cu un zid. În 1529 în timpul luptelor dintre regele Ferdinand şi János I. pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată şi distrusă de Petru Rareş. Zidurile ei au fost refăcute, dar peste puţin timp au fost nimicite într-un incendiu. În 1625 cetatea a fost reconstruită şi tot în acea perioadă s-a săpat şi puţul de 81 m adâncime din curtea cetăţii. Fortificaţia patrulateră cu bastioane italieneşti în colţuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare a avut o singură intrare accesibilă printr-un pod mobil În 1773 Iosif al II lea a ordonat refacerea cetăţii, iar după 9 ani a oferit-o oraşului spre cumpărare. Oraşul nu a cumpărat-o, aşadar o perioadă a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii. În anii patruzeci cetatea a fost restaurată, dar o perioadă a stat nefolosită. La ora actuală aici funcţionează un restaurant cu terasă.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.