In categoria sistemelor de ventilatie conventionale intra practic orice varianta care presupune evacuarea aerului viciat si inlocuirea acestuia cu aer proaspat. Le numim conventionale pentru ca aceasta abordare exista …”de cand lumea”, fiind solutia clasica de a mentine nivelul de poluanti dintr-o incapere la o valoare admisibila. Reamintim ca scopul ventilatiei este de a asigura eliminarea poluantilor si asigurarea confortului termic.
In ventilatia conventionala aerul viciat (impreuna cu fumul de tigara, acesta fiind dealtfel si tema abordata de acest site) este evacuat in afara incaperii cu ajutorul unui ventilator. Evacuarea se face, de obicei, cu o tubulatura de distributie a aerului, prevazuta cu elemente de reglaj de debite (clapete de reglaj sau damper-e) si cu elemente de difuzie (grile si/sau anemostate). Tubulatura de distributie are rolul de a prelua aerul viciat din mai multe puncte ale incaperii, de preferat cat mai aproape de locul in care se produce poluarea aerului. Tubulatura de evacuare este confectionata din material rigid, cum ar fi:
Aportul de aer proaspat face si el obiectul unei tubulaturi de distributie asemanatoare celei de evacuare. Tubulatura de introducere de aer proaspat (si de compensare) se realizeaza din aceleasi materiale fiind necesara atentie la temperatura aerului introdus. De cele mai multe ori, pentru evitarea fenomenului de condens pe tubulatura metalica, aceasta este bine sa fie izolata. Nu intram aici in discutii despre temperatura punctului de roua ca sa nu va plictisim. Spunem doar ca pentru evitarea oricaror neplaceri venite din calcule incorecte, ar fi bine ca aceasta tubulatura sa fie izolata. Mai ales daca aerul proaspat introdus este racit suplimentar pe timpul verii sau neincalzit corespunzator pe timpul iernii. Tubulatura de introducere de aer proaspat trebuie deasemenea sa asigure o distributie corecta a aerului proaspat in incapere, adica sa imprastie cat mai bine aerul in incapere, cu ajutorul elementelor de difuzie (grile, valve si/sau anemostate). Designul tubulaturii, si aici intelegem atat sectiunile si ramificatiile acesteia cat si tipul si dimensiunea elementelor de difuzie) se calculeaza in functie de debitul de aer pe care trebuie sa il asigure la viteza si nivelul de zgomot care sa nu deranjeze ocupantii incaperii. Ventilatorul se alege la final, in functie de necesarul de presiune cerut de tubulatura.
ATENTIE! Un sistem de ventilatie trebuie calculat in functie de mai multi factori cum ar fi: gradul si tipul de poluare existent in incapere, numarul de persoane si nu in ultimul rand de caracteristicile constructive ale incaperii. Este necesar un calcul corect care sa tina cont de toate aspectele de mai sus pentru a obtine un sistem de ventilatie eficient. Iar eficient inseamna sa isi atinga performantele pentru care a fost calculat la cel mai mic debit cu putinta. Un debit mai mare decat este necesar insemna un consum energetic inutil. Un debit mai mic decat cel necesar inseamna ineficienta.
Ce trebuie sa stiti