Avantajul adus de un recuperator de caldura intr-un sistem de ventilatie este dat de faptul ca el este capabil sa recupereze o parte din caldura evacuata odata cu aerul viciat, caldura ce este folosita la preincalzirea aerului proaspat. In consecinta, costurile cu incalzirea aerului proaspat se reduc substantial. Recuperarea caldurii este o metoda care se inscrie in tendintele actuale de scadere a costurilor de exploatare a unei instalatii. Recuperatorul de caldura este un echipament de mare importanta, mai ales in ventilarea spatiilor de dimensiuni medii si mici, unde debitele si vitezele de aer in instalatii sunt mai reduse. Vom vedea totusi ca folosirea unui astfel de echipament intr-un sistem de ventilatie inclinat catre evacuarea fumului de tigara, pune probleme destul de serioase datorita compozitiei aerului viciat care trebuie evacuat. Pentru a intelege daca este sau nu recomandat sa folosim un recuperator de caldura intr-un sistem de ventilatie pentru eliminarea fumului de tigara, trebuie mai intai sa vedem cum functioneaza si ce componente are un astfel de echipament.
Introducerea in sistemul de ventilatie a unui recuperator de caldura are rolul de a imbunatati caracteristicile energetice ale sistemului, obtinandu-se o recuperare partiala a caldurii din aerul viciat evacuat. Recuperarea se face cu un randament situat intre 40 si 57% in cazul recuperatoarelor de caldura in placi si pana la 85% in cazul recuperatoarelor de caldura rotative. In aplicatiile uzuale de ventilatie sunt folosite recuperatoarele in placi, in flux incrucisat, datorita pretului mai avantajos al echipamentului.
In recuperatorul de caldura se intalnesc practic cele doua fluxuri de aer – cel evacuat si cel proaspat, introdus de afara. Conform principiului al doilea al termodinamicii, aerul cald transmite caldura aerului mai rece. Transferul de caldura se face prin peretii recuperatorului, materialul fiind in cele mai multe din cazuri aluminiul.
O unitate de recuperare de caldura aer-aer este compusa din urmatoarele elemente:
Pe sectiunea de evacuare:
- ventilator de evacuare;
- filtru de aer, pentru a retine impuritatile si a le impiedica sa ajunga in schimbatorul de caldura;
- baterie electrica de preincalzire (optional), pentru a evita inghetarea schimbatorului de caldura;
- schimbatorul de caldura (sectiunea de evacuare a acestuia);
- termostatele necesare automatizarii (protectie la inghet, supraincalzire, etc);
- presostat diferential pentru semnalizarea colmatarii filtrelor (optional);
- tava de colectare a condensului format in schimbator.
Pe sectiunea de introducere:
- ventilator de introducere aer proaspat;
- filtru de aer pentru retinerea impuritatilor din aerul proaspat;
- schimbatorul de caldura (sectiunea de introducere);
- baterie de post incalzire (electrica sau cu apa calda) pentru incalzirea suplimentara a aerului proaspat introdus;
- presostat diferential pentru semnalizarea colmatarii filtrelor (optional).
Ce trebuie sa stiti
- Filtrele de aer din recuperatorul de caldura au rolul primordial de a proteja schimbatorul de caldura! Cum randamentul acestuia nu depaseste 60% in conditii ideale (adica perfect curat) este lesne de inteles ca schimbul de caldura se va face din ce in ce mai greu (pana la ZERO), daca placile schimbatorului ajung sa se impregneze cu praf si fum de tigara. Lipsa intretinerii filtrelor (prin inlocuirea acestora) duce foarte rapid la o scadere dramatica a capacitatii de recuperare a caldurii. In componenta fumului de tigara sunt si substante grase, cu mare aderenta pe orice suprafata, ingloband cu usurinta praful si alte particule fine din aer. Cu totii am vazut cum arata grila unui ventilator prin care a trecut fumul de tigara. Imaginati-va aceasta substanta acoperind placile schimbatorului de caldura, mai intai intr-un film subtire care mai apoi poate sa devina gros de cativa milimetri, cand schimbatorul devine practic complet colmatat. El nu numai ca nu mai recupereaza nimic din caldura aerului evacuat, ba chiar devine un obstacol in calea circulatiei aerului prin sectiunea de evacuare. Acelasi lucru se poate intampla cu sectiunea de introducere datorita poluantilor din “aerul proaspat” de afara! Imaginati-va un recuperator care aduce “aer proaspat” de pe strada Smardan din centrul vechi al Bucurestiului; “aerul proaspat” evacuat de hota vecinului cu shaormeria din colt
- Nu intentionam sa dezavuam performantele acestui echipament. Vrem doar sa atragem atentia asupra importantei mentenantei, mai ales atunci cand recuperatorul face parte dintr-un sistem de ventilatie pentru eliminarea fumului de tigara. Am intalnit multe recuperatoare care nu au mai putut fi “recuperate”! Si, mai stim din experienta, ca intretinerea sistemului de ventilatie este probabil ultimul pe lista de “to do” a managerilor din horeca. Si, poate, pe buna dreptate, caci timpul lor valoreaza mai mult decat caldura recuperata din aerul viciat
- Asadar, daca intentionati sa recuperati ceva din caldura pe care o evacuati impreuna cu fumul de tigara, aveti grija ca filtrele recuperatorului sa fie impecabile. Indiferent cat de des va trebui sa faceti asta. Altfel veti obtine in scurt timp un “dop” pe instalatie…si inca unul care nu a fost chiar ieftin.
- Apropo…stiati ca la recuperatorul dumneavoastra noi stim sa inseram un filtru electrostatic de inalta performanta? Si care se spala usor, si care nu trebuie inlocuit?