Ghidul Serviciilor
Auto Alex
inapoi la firma 100 vizite
Poza Reparatii sistem de climatizare
Foto

Reparaţii ale sistemelor de climatizare ale autoturismelor

Sistemul de climatizare este cel care ne asigura confortul in masina. El are grija de temperatura interioara cit si de curatarea impuritatilor din aer. Iarna poate fi folosit in scopul reducerii umiditatii (si implicit a aburirii geamurilor).

Deoarece functionarea sistemul de climatizare se bazeaza ca si principii de baza pe functionarea sistemului de aer conditionat manual vom explica pentru inceput functionarea unui astfel de sistem. Principiul de functionare este simplu si toate sistemele de refrigerare congelare il folosesc. Astfel il gasim pe frigidere, pe refrigeratoare etc.

Sistemul este compus dintr-un compresor, un evaporator, un cendensor si un ventilator. Rolul compresorului este acela de a impinge agentul de racire prin instalatie. Instalatia are legate prin conducte de cupru (de obicei) condensorul, evaporatorul si compresorul intre ele astfel incat sa asigure circulatia continua a agentului de racire fara sa se roduca pierderi.

 

Secretul functionarii unui astfel de sistem este dat de proprietatile agentului de racire. Ca agent de racire in astfel de instalatii se foloseste freonul. Freonul este sub forma lichida si se transporta si depoziteaza in rezervoare. Prin absorbtia de caldura freonul se evapora si se transporma din stare lichida in stare de vapori si se incalzeste. In evaporator are loc schimbul de caldura astfel: aerul care trece prin evaporator (inpins de catre ventilator) cedeaza caldura freonului si in acest fel aerul se raceste si freonul se incalzeste si se evapora. Astfel aerul inaintea intrarii in evaporator este cald iar la iesirea din evaporator este rece. Tot acest fenomen este natural.aerul care iese din evaporator este directionat prin sistemele de ventilatie catre habitaclul masinii. Evaporatorul este de fapt un schimbator de caldura (radiator in termeni populari). Evaporatorul este montat de obicei undeva in bordul masinii.

Freonul este impins de catre compresor in evoporator unde are loc procesul descris mai sus si apoi iese din evaporator sub forma gazoasa si isi continua traseul prin conducte ajungand la condensor. Condensorul este de asemenea un schimbator de caldura si este montat de obicei impreuna cu radiatorul masinii. Aici are loc procesul invers cand aerul rece primeste caldura de la freon, aerul incalzindu-se, iar freonul racindu-se si condensand ajungand din nou in stare lichida. De aici incolo fenomenul se reia, acesta fiind mecanismul racirii aerului. Pentru a se produce acest fenomen este necesar ca freonul sa aiba o anumita presiune in istalatie.

Compresorul este un compresor rotativ cu pistoane si este montat in compartimentul motor, fiind actionat printr-o curea de catre motor. Pentru a nu functiona in permaneta, deoarece fulia compresorului este in permanenta rortita de catre motor, pormirea compresorului se face electric, cupland printr-un ambreiaj comandat electric fulia de compresor. Decuplarea se face decupland electric acelasi ambreiaj si permitand fuliei sa se miste libera pe ax. Freonul are in compozitia sa un ulei care ajuta la ungerea componentelor in moscare ale compresorului, pentru a asigurata o durata lunga de viata a acestuia.

Lucrari de reparatii ale sistemului de racire pe care le poate executa service-ul nostru:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.