Ghidul Serviciilor
Cabinet Dermato-Venerologie Dermaclinic
inapoi la firma 84 vizite
Poza Dermatoscopie
Foto

Dermatoscopia (microscopia cu epiluminescenta) este o metoda moderna de examinare a leziunilor pigmentare (alunite, hemangioame,cancere cutanate, leziuni precanceroase) si a firului de par, cu ajutorul dermatoscopului care este practic un microscop monocular.

Indicatii: orice leziune pigmentata de pe suprafata pielii, examinarea alunitelor.

Analiza dermatoscopica a alunitelor si a altor leziuni pigmentate este necesara la diverse intervale de timp deoarece un procent insemnat de leziuni pigmentare se pot canceriza ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a microtraumatismelor repetate ( atentie la alunitele situate la nivelul bretelelor de la sutien, al curelelor de la pantaloni sau fuste, axila, alte pliuri, talpa, spate sau orice zona in care exista frecare).

Semnele de pericol de cancerizare a nevilor pigmentari (alunitelor) se pot sintetiza in 5 litere – A B C D E.

A – asimetrie – cancerizarea unei alunite poate fi suspectata cand aceasta creste si devine asimetrica, alunitele obisnuite fiind in general rotunde si avand o forma simetrica. B -border ( margini) – alunita isi modifica forma si incepe sa prezinte margini neregulate, in locul formei obisnuite rotund – sferica. C – culoare – alunitele obisnuite au in general o singura culoare, respectiv o nuanta uniforma de maro (mai inchis sau mai deschis).Cand alunitele isi modifica culoarea si apar in cazul aceleasi alunite diferite nuante de maro sau chiar negru, acesta poate fi un prim semn de cancerizare a lor, respectiv de transformare in melanom. D – diametru – alunitele care cresc in dimensiuni intr-un timp rapid, respectiv isi modifica diametrul la peste 6 mm, pot fi suspectate de transformare maligna. E – evolutie – alunitele care incep sa evolueze, respectiv incep sa-si modifice marimea, diametrul, forma, culoarea sau incep sa sangereze, sa fie pruriginoase ( senzatie de mancarime) sau sa prezinte cruste (cojite) pot fi suspectate de cancerizare. Aparitia oricarei modificari a unei alunite, enumerata mai sus, impune prezentarea de urgenta la medicul specialist si efectuarea unui examen dermatoscopic. Nu uitati sa va examinati periodic alunitele situate in pielea capului, la pliuri (axile, inghinal, submamar) precum si cele situate la nivelul picioarelor sau sub unghii.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.