Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 142 vizite
Poza Kinetoterapie
Foto
Foto

Ce este kinetoterapia?

 

Kinetoterapia mai este cunoscuta si sub numele de gimnastica medicala. Radacinile etimologice evidentiaza partial sensul acestei metode, anume, terapie prin miscare. Exista, insa, diferente semnificative intre kinetoterapie si alte practici – cum ar fi fitnessul terapeutic – care folosesc exercitiul fizic pentru a vindeca sau ameliora.

Kinetoterapia este integrata in liniile de tratament recuperatorii, dar poate fi folosita si in scop profilactic. Obiectivul general al kinetoterapiei este restaurarea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni prin reintegrarea exercitiului fizic in viata pacientului.

Afectiuni tratate / ameliorate prin kinetoterapie

Spectrul afectiunilor care pot fi ameliorate sau la vindecarea carora kinetoterapia poate ajuta este cat se poate de amplu. Sustine recuperarea pacientilor suferinzi de afectiuni locomotorii, dar si cu probleme la nivel de organe interne, afectiuni cardiovasculare si respiratorii, boli metabolice,etc.

Kinetoterapia este, de asemenea, asociata tratamentelor de recuperare in urma traumelor si a interventiilor chirurgicale, in urma perioadelor de imobilizare. Da rezultate si in cazul pacientilor cu probleme ginecologice si neurologice, respiratorii si cardiovasculare. Programe inedite sunt create si adaptate femeilor insarcinate sau celor care au nascut recent.

Punctual, kinetoterapia ajuta in urmatoarele afectiuni:

 

In ce consta kinetoterapia

 

Specificul kinetoterapiei este ca reprezinta o practica profilactica, recuperatorie si curativa extrem de individualizata. Desfasurarea sedintelor de kinetoterapie este decisa de specialist in functie de obiectivul terapeutic (profilaxie, tratare, recuperare), de diagnosticul pacientului si de starea de avansare a afectiunii, de capacitatea de efort fizic a pacientului, precum si de pragul sau de durere si de varsta.

De regula, sedintele avansate de kinetoterapie solicita pacientul sa depuna mai mult efort decat era capabil initial. Am descris initial kinetoterapia ca modalitate de integrare terapeutica a efortului fizic in viata pacientului.

Este vorba de exercitii dinamice si statice, precum si de exercitii efectuate cu ajutorul a diverse aparate. Tipul, durata si intensitatea acestora sunt, cum am mentionat, decise de specialist.

Pot exista sedinte individuale sau de grup, in cazul unui numar de pacienti care necesita acelasi program kinetoterapeutic. Sedintele de grup sunt recomandate, insa, pacientilor aflati intr-un stadiu avansat al terapiei.

Avantajele kinetoterapiei

Caracterul profilactic

Kinetoterapia nu este o masura la care recurg doar cei deja afectati de bolile mentionate. Poate fi folosita cu succes si in cazul persoanelor care vor sa previna. Pentru ca un program de exercitii bine gandit, care sa raspunda nevoilor reale ale organismului la diverse nivele, este dificil de conceput si de respectat, urgenta integrarii programului kinetoterapeutic in ritualul zilnic este cu atat mai mare. Sub supravegherea specialistului si la indicatiile acestuia, progresele pot fi mult mai usor si mai eficient inregistrate.

Grad crescut de complementaritate

Kinetoterapia nu exclude asocierea cu alte practici terapeutice. De fapt, cel mai adesea merge mana in mana cu diverse forme de masaj. Alte asocieri clasice sunt termoterapia, hidroterapia si talasoterapia. Sedintele pot lua si forma psihokinetoterapiei.

Grad crescut de individualizare

Se deduce cu usurinta din cele de mai sus ca nu exista un tablou etern repetabil al sedintei de terapiei, o reteta universala de aplicat fiecarui pacient. Faptul ca fiecare sedinta este conceputa pentru a raspunde nevoilor terapeutice reale din acel moment este o garantie pe termen lung a eficientei programului kinetoterapeutic. Lucru valabil si in cazul sedintelor de grup.

Durata sedintei de kinetoterapie

Fiind o terapie puternic indivizualizata, kinetoterapia poate varia ca durata a sedintei, cat si ca numar de sedinte. Astfel, pacientului ii pot fi propuse sedinte care dureaza de la 25-30 de minute la 4 ore.

Ideal este ca, asa cum efortul fizic ar trebui sa fie integrat in rutina cotidiana, si kinetoterapia sa devina o parte din stilul de viata al pacientilor, cel putin pentru cei care mizeaza pe obiectivul profilactic.

Efectele kinetoterapiei

Primul efect resimtit de pacient este o stare de relaxare si inviorare. Este aici vorba de o consecinta comuna oricarei activitati bine gandite. Efectele pe termen lung sunt, insa, mult mai valoroase. Astfel, kinetoterapia da, de una singura sau in combinatie cu alte practici, urmatoarele efecte:

Scaderea nivelului de stres si imbunatatirea starii generale sunt beneficiile pe care kinetoterapia le aduce in viata oricarui pacient care vrea sa se desparta de caile nocive ale vietii moderne, in special de sedentarism.

Contraindicatiile kinetoterapiei

In ciuda beneficiilor, kinetoterapia nu este o solutie la care orice pacient poate apela. Astfel, se cunosc contraindicatii definitive si contraindicatii temporare.

Dintre contraindicatiile generale, citam cancerele, bolile cu manifestare tegumentară (psoriazisul) si bolile psihice grave (psihozele sau psihopatiile). In aceasta categorie intra si varicele voluminoase neoperate si ulcerul varicos, trombozele venoase localizate, flebitele şi tromboflebitele.

Dupa vindecare, pot recurge la kinetoterapie si pacientii suferinzi de boli neurologice (accidente vasculare cerebrale, meningoencefalite, hipertensiune intracraniană), boli circulatorii (infarctul miocardic, cardiopatia ischemică instabilă, insuficienţa cardiacă decompensată, anevrismele arteriale), boli respiratorii (insuficienţa respiratorie, boli infectioase acute cu origine microbiană sau virală, pneumonii sau bronhopneumonii, afecţiuni pleurale, tuberculoza coronară activă, pneumotorax), boli digestive (ulcere gastroduodenale simple sau complicate, pancreatite acute sau subacute, hepatite virale, ciroza hepatica decompensata, rectocolite ulcero-hemoragice), boli urogenitale (glomerulonefrite acute şi cronice, insuficienţe renale acute sau insuficienţe renale decompensate, hematurii macroscopice, endonefrite şi mionefrite), boli articulare în puseu evolutiv (reumatismul articular acut, poliartrita reumatoidă).

Femeile cu sarcina de peste 3 luni nu pot recurge, nici ele, la kinetoterapie.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.