Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 142 vizite
Poza Terapie prin inversie
Foto

Ce este terapia prin inversie?

Rudimente ale terapiei prin inversie sunt cunoscute inca din antichitate: Hipocrate este creditat cu descoperirea beneficiilor atarnarii cu capul in jos pe o scara a pacientilor suferinzi de dureri de spate, iar in spatiul cultural oriental, posturile care presupun ridicarea/suspendarea picioarelor prin sprijinire in cap sau in maini reprezinta o practica yoga milenara. Din vremurile antice pana azi, practicile s-au rafinat, astfel incat in prezent putem vorbi de o terapie prin inversie care se intemeiaza pe principii si metode clare, si vizeaza beneficii precis delimitate. Terapia prin inversie se defineste, asadar, ca posturare cu capul in jos, corpul atarnand de picioare cu priza la aparatul ales fie la nivelul talpilor, al gleznelor, fie al gambelor. Terapia prin inversie este simultan o practica de decompresie si de tractiune spinala, articulara, ligamentara si musculara, fortand intinderea acestora si eliberand, astfel, tensiunea acumulata.

Afectiuni tratate / ameliorate prin terapia prin inversie

Actiunea constanta a fortei de gravitatie pe durata activitatilor cotidiene, anumite posturi vicioase intrate in obisnuinta, precum si antrenamentele fizice care solicita segmente corporale specifice isi lasa amprenta asupra starii de sanatate a ligamentelor si coloanei vertebrale: mai incet sau mai rapid, dar in mod sigur, acestea se comprima, isi pierd elasticitatea si pericliteaza integritatea functionala a sistemelor si organelor care depind de ele. Asadar, efectul degradarii spinale, articulare si ligamentare poate fi global sau local, iar terapia prin inversie este menita a contracara impactul pe care comprimarea naturala sau indusa a vertebrelor si ligamentelor il are asupra corpului. Pacientii carora li se adreseaza terapia prin inversie sunt cei suferinzi de: dureri de spate, dureri musculare, sciatica, dureri articulare, deviatii spinale, digestie ingreunata, varice, hemoroizi, tulburari cauzate de menopauza, insomnie, stres, letargie.

In ce consta terapia prin inversie?

Pentru a contracara comprimarea discurilor, a ligamentelor si articulatiilor, pacientul este legat de masa sau de scaunul de inversie la nivelul talpilor, gleznelor sau gambelor, ventral sau dorsal. Masa va fi pozitionata astfel incat pacientul sa fie intors suspendat cu capul in jos, la o inclinatie care poate varia. La o inclinatie de 60 de grade, presiunea pusa pe vertebre este nula. Gravitatia lucreaza acum in favoarea pacientului: presiunea exercitata in ortostatism este inversata, forta determinand ligamentele, muschii si articulatiile sa se destinda. In afara mesei si a scaunului de inversie mai pot fi folosite si asa-numitele cizme de inversie, prevazute cu accesorii care asigura priza pacientului la un suport ce poate asigura, si el, diverse grade de inclinatie, in functie de elementele de sprijin cu care este prevazut.

Avantajele terapiei prin inversie

 

Grad sporit de complementaritate

Ca majoritatea terapiilor alternative, terapia prin inversie nu se face in regim de exclusivitate. Poate fi foarte bine asociata cu alte practici terapeutice, inclusiv cu forme conventionale sau linii de tratament medicamentoase (atat timp cat acestea nu constituie contraindicatii). De asemenea, usoare exercitii fizice pot fi efectuate pe durata terapiei – exercitii abdominale, ridicari ale bratelor – in scop de tonifiere.

Caracter profilactic

Suspendarea cu capul in jos nu are doar finalitate terapeutica. Pontenta sa ca tratament si forta de ameliorare sunt completate de caracterul profilactic. Sa nu uitam ca gravitatia lucreaza incet, dar sigur, si ca cei mai multi dintre noi suntem victimele propriilor posturi vicioase cronicizate. Pentru a preveni degradarea articulara, ligamentara si musculara – sau pentru a incetini evolutia acesteia – se poate recurge cu succes la terapia prin inversie.

Contracararea uzurii rezultate din activitatile sportive

Anumite sporturi – tenis, inot, ciclism, patinaj, bowling, pentru a cita doar cateva – suprasolicita anumite grupe musculare sau forteaza coloana sa asume in mod repetat curburi nefiresti. Pentru a combate efectele unor astfel de tensionari si aliniamente gresite, se poate introduce in programul de antrenament sedinta de terapie prin inversie.

Atletii, alaturi de alte categorii de persoane active, inclusiv militarii, se pot reface mai rapid in urma sedintei de terapie prin inversie, iar eventualele boli profesionale sunt fie prevenite, fie intarziate daca se face din terapia prin inversie o rutina a programului de antrenament. Durata sedintei de terapie prin inversie

Cateva minute pe masa de inversie sunt suficiente. Procedura poate dura pana la 30 de minute, insa derularea si durata sedintei depind de starea de sanatate a pacientului si de capacitatea sa de a tolera nefirescul suspendarii cu capul in jos.

Efectele terapiei prin inversie

Restaureaza elasticitatea articulatiilor, ligamentelor, muschilor Sedentarismul, posturile incorecte, dar si efortul intens si constant, afecteaza ligamentele, articulatiile si muschii. Intinderea determinata de suspendarea pe masa de inversie decontracteaza toate aceste elemente anatomice, redandu-le flexibilitatea. Sprijina sanatatea coloanei vertebrale Terapia prin inversie contribuie la mentinerea sau restaurarea sanatatii coloanei vertebrale. Prin intinderea sub actiunea fortei de gravitatie cu corpul posturat invers se obtine o distantare a discurilor vertebrale. Aceasta distanta da ragaz discurilor sa fie alimentate cu un lichid esential sanatatii spinale, scazand totodata presiunea asupra discurilor. Curburile patologice pot fi, si ele, redresate, corpul fiind fortat, prin atarnare libera in gol, sa intre in aliniamentul firesc al coloanei vertebrale. Orice patologie si senzatie dureroasa originata intr-o stare precara a sanatatii coloanei vertebrale poate fi ameliorata prin terapia prin inversie. Stimuleaza circulatia sanguina si limfatica Un efect deloc de neglijat este stimularea sistemului circulator sanguin si limfatic. O consecinta directa este irigarea mai buna a creierului, ceea ce duce la performante mentale si fizice imbunatatite, precum si la cresterea vigilentei. Incurajarea fluxului limfatic determina eliminarea accelerata a deseurilor metabolice si, implicit, inlaturarea durerilor la nivelul muschilor si nu numai. Relaxeaza, reduce stresul, echilibreaza Senzatia de relaxare este aproape imediata: odata suspendat pe masa de inversie, pacientul va resimti o usurare semnificativa in zonele dureroase, in special la nivelul spatelui. Totodata, sunt reduse durerile localizate in zona gatului, umerilor, capului, zone in care corpul „stocheaza” senzatii de disconfort atunci cand pacientul este stresat. Relaxarea acestor zone si ameliorarea senzatiilor dureroase sau de disconfort atrag dupa sine diminuarea stresului. O aplicatie suplimentara a terapiei prin inversie este consolidarea simtului de echilibru, suspendarea pe aparatul de terapie avand efect direct asupra urechii interne. Este o procedura utila celor ce practica gimnastica, parasutism, scufundari.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.