Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 141 vizite
Poza Terapii manuale
Foto

Masajul de relaxare este o forma terapeutica manuala ce consta din manevre efectuate pe intreaga suprafata a corpului, si care urmareste, prin actiunea principala de stimulare a sistemelor sanguin si limfatic, sa induca o stare de bine generala in organism, atat la nivel fizic, cat si mental. Relaxarea musculaturii este insotita, cel mai adesea, de inlaturarea starii de oboseala, a stresului si a anxietatii.

 

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul de relaxare

Masajul de relaxare nu are indicatii specifice, asa cum e cazul cu alte terapii complementare. Pe de alta parte, ajuta semnificativ in cazuri de afectiuni sau stari de disconfort create de circulatia deficitara sanguina si limfatica, dureri musculare, digestie lenta, dureri de cap, stres, anxietate, insomnie, oboseala.

In ce consta masajul de relaxare?

Manevrele implicate in masajul de relaxare sunt manevre de suprafata, blande, usoare, dar cu nimic mai putin eficiente decat manevrele de profunzime specifice altor forme de terapii manuale (Yumeiho, drenaj limfatic, masaj anticelulitic). Maseurul poate executa frectii, masari, miscari de alunecare si vibratii, lovituri lungi si lovituri usoare pe intreaga suprafata a corpului (exceptand zonele cu contraindicatii, dupa caz).

Pentru a fluidiza manevrele, dar si pentru a completa tabloul sedintei cu un binevenit element aromoterapeutic, sunt folosite creme sau uleiuri placut mirositoare, care favorizeaza si accelereaza instalarea starii de bine.

Se recomanda ca dupa sedinta pacientul sa isi ia timp de odihna, fie recurgand la repaus, fie la activitati placute, care nu solicita fizic sau mental.

Avantajele masajului de relaxare

Complementaritate crescuta

Exceptand tratamentele care se adreseaza unor cazuri patologice ce constituie contraindicatii, masajul de relaxare poate completa cele mai diverse scheme terapeutice, fie de factura alopata, fie homeopata. Aromoterapia, meloterapia, cromoterapia, acupunctura insotesc foarte bine sedintele de masaj de relaxare, toate avand ca scop generalist inducerea, prin modalitatile specifice, a starii de bine la nivel fizic si mental.

Aplicabilitate crescuta si varietate de indicatii

Nu exista limita de varsta si de gen: masajul de relaxare poate fi aplicat nou-nascutilor si persoanelor in varsta cu acelasi succes.

Atat timp cat nu constituie contraindicatii, afectiunile, tulburarile sau orice forme de disconfort pot fi ameliorate prin sedintele de masaj de relaxare.

Caracter profilactic

Prin actiunea directa asupra sistemului sanguin si limfatic, ce are ca efect mai buna oxigenare a tesuturilor si organelor, respectiv, eliminarea toxinelor din organism, este ajutat sistemul imunitar. Pacientul care recurge la masajul de relaxare nu este doar unul mai echilibrat din punct de vedere mental, ci si mai pregatit sa faca fata asalturilor pe care diversi factori (interni sau externi) le pot incerca, prevenind instalarea afectiunilor sau aparitia complicatiilor.

Durata masajului de relaxare

Sedinta de masaj de relaxare poate dura pana la 2 ore, frecventa recomandata fiind de cel putin o data pe saptamana. In acest fel de asigura permanentizarea efectelor benefice prin continuitatea terapiei si integrarea acesteia in tabloul de ansamblu al unui stil de viata sanatos.

Efectele masajului de relaxare

Stimularea circulatiei sanguine si eliminarea toxinelor si a deseurilor de metabolism (acid uric, acid lactic) prin imbunatatirea fluxului limfatic sunt insotite de ameliorarea afectiunilor sau a starilor de disconfort la nivel ligamentar si tendinos. Sunt, in plus, imbunatatite functiile pielii, aceasta devenind mai neteda si mai luminoasa.

Relaxarea indusa se resimte in special la nivel muscular, obisnuitii masajului de relaxare fiind pacientii care acuza durezi si crampe musculare. Imbunatatirea digestiei si ameliorarea durerilor de cap si de gat completeaza lista beneficiilor.

Eliminarea sau diminuarea oboselii accentuate si a stresului, precum si imbunatatirea sistemului imunitar, sunt trei dintre cele mai pretuite efecte generaliste de care se bucura pacientii care apeleaza regulat la masajul de relaxare.

Masajul de relaxare actioneaza eficient si asupra pacientilor cu forme usoare de depresie si anxietate, inducand totodata o stare de bine generalizata care poate regla anumite manifestari dezechilibrate care afecteaza calitatea vietii: incapacitate de concentrare, insomnie, somnolenta.

Contraindicatiile masajului de relaxare

Printre contraindicatiile masajului de relaxare se numara cazurile obisnuite in care terapiile manuale in genere sunt nerecomandate. Lista de mai jos este cuprinzatoare:

Afectiuni ale pielii: de orice cauza (parazitară, inflamatorie), inclusiv eczeme, eruptii, plagi sau arsuri. Asupra zonelor de piele care ascund inflamatii localizate in straturi mai profunde (furuncule, abcese, flegmoane, artrite supurate, osteite, osteomielite) nu vor fi efectuate manevre specifice masajului de relaxare.

Afectiuni sau leziuni cu manifestare sau risc hemoragic: miocardita, endocardita, infarct miocardic, embolie, hipertensiune arteriala, anevrism aortic, varice inflamate, ulcer varicos, flebita, periflebita, hemofilie, leucemie.

Boli pulmonare acute: pneumonie, pleurezie, tuberculoza (unele forme), abces pulmonar, pleurezie purulenta.

Afectiuni endocrine.

Cancer: prezenta tumorilor canceroase de orice fel este o contraindicatie decisiva a masajului de relaxare.

Tulburari digestive inflamatorii, dureroase, tumorale etc. la nivel abdominal: se va evita complet sau local efecturarea manevrelor in cazuri de afectiuni la nivel de stomac, intestine, ficat, pancreas, splină, ganglioni limfatici, rinichi, vezica urinară, organe genitale.

Boli psihice si stari de agitatie: pentru siguranta pacientului, dar si a terapeutului, se recomanda evitarea masajului de relaxare in cazul pacientilor cu astfel de tulburari, mai ales al celor cu manifestari confuzionale si excitative.

Stari febrile sau de slabiciune prelungita. Boli contagioase.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.