Ce este masajul facial?
Masajul facial este o forma de terapie manuala conceputa pentru a preveni instalarea semnelor de imbatranire si pentru a le diminua pe cele deja aparute. Este preferat pentru tipul sau efect de lifting muscular, usor drenaj limfatic local si netezire a ridurilor, in locul interventiilor conventionale invazive.
Exceleaza, comparativ cu acestea, prin faptul ca stimuleaza organismul (in acest caz, fata) sa se refaca pe cale naturala, precum si prin caracterul sau profilactic.
Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul facial
Desi majoritatea beneficiilor promise de masajul facial sunt de natura estetica, exista si cateva afectiuni de profunzime care pot fi ameliorate prin recurgerea la aceasta forma de terapie.
Migrene si dureri de cap
Masajul facial poate diminua suparatoarele migrene si dureri de cap prin aplicarea corecta a manevrelor.
Sinuzite si alergii
Actionand pe sau in vecinatea sinusurilor si a cailor respiratorii afectate de varii alergii, masajul facial le descongestioneaza, ameliorand simptomele si disconfortul.
Riduri, pete, pungi
Prin incurajarea circulatiei sanguine si limfatice la nivelul fetei, pielea este detoxificata si isi recapata capcitatea de regenerare celulara, devenind mai ferma si redobandind culoarea uniforma, sanatoasa.
Pungile de sub ochi si aspectul general buhait sunt, de asemenea, redresate, acestea reprezentand acumulari de lichid cu continut toxic pe care sistemul limfatic deficient nu le preia in flux pentru a le elimina. Masajul facial corecteaza si astfel de probleme.
Muschi lasati
Odata cu varsta, muschii se lasa sub presiunea unor obiceiuri incorecte si a lipsei de intretinere. Masajul facial actioneaza precum un lifting facial ce tonifica musculatura, definind conturul fetei.
In ce consta masajul facial?
Atat ca forma terapeutica aplicata de specialist, cat si ca automasaj, masajul facial presupune folosirea catorva manevre de presare si miscari circulare in diverse puncte localizate in genere pe frunte, in jurul ochilor si in zona gurii. Sunt zone cheie cu ganglioni limfatici care trebuie descongestionati, sau de prize musculare care trebuie tonifiate pentru a elibera tensiunile, edemele si toxinele. Manevrele trebuie executate cu blandete, desi intensitatea poate creste in cazul pacientilor cu varste inaintate.
Inaintea executarii acestor manevre, se pot aplica comprese caldute pentru a desface porii si pentru a incuraja circulatia sanguina. De asemenea, se recomanda folosirea unei creme sau a unei lotiuni (ori a unui ulei) care sa fluidizeze manevrele, prevenind disconfortul. Solutiile trebuie alese in functie de tipul de piele al pacientului.
Avantajele masajului facial
Efecte rapide
Rapiditatea cu care se vad efectele masajului facial este una dintre motivatiile cele mai puternice care determina pacientii sa recurga la aceasta forma de terapie manuala. De retinut ca efecte notabile se obtin cu atat mai eficient cu cat varsta la care masajul facial este introdus in rutina intretinerii este mai mica (circa 25-30 de ani).
Cheltuiala mica de timp
Cele 15 minute dedicate unei sedinte reprezinta o cheltuiala de timp acceptabila, avand in vedere considerabilele beneficii rezultate in urma terapiei.
Forma naturala neinvaziva de redresare a semnelor imbatranirii
Comparativ cu alte mijloace pe care le pun la indemana chirurgia estetica sau tratamentele cosmetice invazive, masajul facial este o forma terapeutica neinvaziva, care stimuleaza, de fapt, autocorectia naturala a pielii si a musculaturii.
Caracter profilactic
Pacientul nu trebuie sa fie surprins de aparitia semnelor de imbatranire sau de adancirea defectelor pentru a apela la masajul facial. Dimpotriva, integrat din timp intr-un stil de viata care face prioritati din sanatate si frumusete, masajul facial estompeaza ridurile (si alte semne) fine si intarzie aparitia celor de profunzime.
Durata masajului facial
O sedinta de masaj facial dureaza in jur de 15 minute. Pentru reversarea semnelor de imbatranire deja instalate, sunt necesare sedinte la fiecare doua zile, timp de o luna sau doua luni, in functie de varsta pacientului si de profunzimea semnelor.
Sub forma automasajului, masajul facial poate fi practicat ca parte integrala a ritualului zilnic de igienizare si intretinere a fetei, in special seara, dupa curatare si demachiere. Pacientul trebuie sa aiba grija sa execute corect manevrele pentru a descongestiona nodulii limfatici si pentru a obtine efectul de lifting muscular pe care interventia specialistului il garanteaza.
Efectele masajului facial
Actionand similar drenajului limfatic, insa cu localizare bine delimitata si prin manevre in general blande, masajul facial redreseaza efectele provocate la nivelul fetei de un sistem limfatic deficient care duce la retentia de apa si la acumularea de toxine.
Beneficii estetice
Toate unghiurile de considerare a frumusetii chipului feminin (si masculin, de altfel) sunt acoperite de masajul facial. Fermitatea si culoarea sanatoasa a pielii sunt recuperate, ridurile (in special cele de expresie) sunt estompate. Este intarita musculatura fetei, inclusiv pometii, pentru un contur bine definit. Semnele imbatranirii sunt sterse sau estompate.
Alte beneficii
Aplicarea regulata a masajului facial poate duce la descongestionarea sinusurilor si la ameliorarea migrenelor si a durerilor de cap. Desi actiunea este locala, efectele pot fi resimtite ca o stare generalizata de bine in intregul corp.
Contraindicatiile masajului facial
Fiind un masaj cu aplicate topica, contraindicatiile sunt limitate ca numar, si se refera in principiu la boli ale pielii si la rani deschise, in special cu localizare la nivelul fetei.