Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 141 vizite
Poza Terapii manuale
Foto

Sub numele de masaj sportiv sunt cumulate cateva seturi de manevre concepute in ideea de a veni in sprijinul sportivilor (dar nu numai) prin pregatirea acestora pentru performanta, prin optimizarea activitatii in timpul efortului, si prin refacerea si recuperarea in urma efortului.

S-a subliniat in nenumarate randuri necesitatea integrarii acestui tip de masaj in rutina practicii sportive. In functie de momentul interventiei, se disting cateva tipuri de masaj sportiv:

Masajul de pregatire: aplicat inainte de incalzire, cu scopul de a detensiona si de a relaxa (in cazul pacientilor hiperexcitabili), sau de a stimula (in cazul sportivilor apatici). Sunt vizate, in genere, zonele anatomice cel mai intens solicitate in efort. Dureaza intre 15 si 45 de minute.

Masajul dupa activitate: consta din manevre pe care maseurul le afectueaza pentru a normaliza tesuturile care se resimt in urma efortului fizic. Nu trebuie facut mai devreme de 30 de minute de la incetarea activitatii, de regula, intre 1 si 2 ore de la momentul incheierii.

Masajul in timpul activitatii (de refacere rapida): consta din manevre pe care sportivul le poate face singur (automasaj) sau pe care specialistul le aplica (in pauze sau intre sesiunile de antrenamente din aceeasi zi) cu scopul de a creste anduranta, permitand sportivului sa continue antrenamentul sau competitia cu un tonus bun, la randamentul pe care si-l doreste.

Masajul de recuperare (reabilitare): este o forma de masaj sportiv dupa activitate, menit a contribui la refacerea in urma unor accidente sau cu scopul general de a diminua durerea provocata de suprasolicitare.

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul sportiv

Accidentele de la nivelul nervilor si tesuturilor moi periferice, de la nivel muscular si tendinos, articular si osos, survenite in urma activitatii fizice sunt vizibil mai rapid ameliorate sau vindecate in cazul pacientilor care recurg la masajul sportiv.

Efectele benefice ale masajului sportiv se regasesc si in cazurile de epuizare rezultate din antrenamente intensive sau de lunga durata.

Insa masajul sportiv este integrat in practica sportiva nu doar ca modalitate recuperatorie. El are un important rol de pregatire, fie stimulator, fie re relaxare, optimizand, atunci cand este aplicat de specialist, performanta si prevenind instalarea unor forme de disconfort sau chiar a unor afectiuni.

In ce consta masajul sportiv?

Fie ca este folosit in scop pregatitor, fie recuperator sau de refacere, masajul sportiv este, de regula, aplicat local. Specialistul prefera sa se focalizeze pe zona care va fi sau a fost cel mai intens folosita in activitatea fizica, in loc de a actiona asupra intregului corp.

Sunt folosite, in acest sens, tehnici specifice masajului suedez clasic (cea mai cunoscuta forma de masaj), cum ar fi frectia, masarea, miscarile de alunecare si vibratiile, loviturile lungi si loviturile usoare, care au rolul de a stimula circulatia sanguina si circulatia limfatica. Pentru o detensionare generalizata, unii specialisti pot introduce si anumite elemente de acupunctura.

Manevrele folosite depind de momentul interventiei, precum si de posibila afectiune a sportivului.

O forma populara a masajului sportiv este automasajul: manevrele sunt executate de pacientul insusi, dupa propria sa judecata si capacitate de diagnoza. In anumite circumstante (pauze prea scurte, imposibilitatea de a apela pe moment la specialist), automasajul este o optiune viabila. In genere, insa, masajul sportiv gandit si aplicat de specialist este mult mai recompensator, dar si mai sigur, avand in vedere acuratetea crescuta a diagnosticului si mai bine intemeiatele cunostinte de specialitate ale maseurului (terapeutului).

Avantajele masajului sportiv

Grad crescut de complementaritate

Masajul sportiv nu exclude folosirea altor modalitati terapeutice si profilactice. Dimpotriva, se recomanda asocierea acestora pentru ca randamentul in performanta sau recuperarea sa fie optimizate sau accelerate. Aplicarea de benzi kinesiologice, sauna, masajul de relaxare sunt posibile idei de mix profilactic sau terapeutic, in functie de decizia specialistului.

Integrabilitate crescuta in practica sportiva

Desi nu este dedicat exclusiv sportivilor, masajul sportiv isi primeste numele tocmai datorita popularitatii de care se bucura in randul populatiei active fizic in varii categorii de performanta. Aceasta popularitate este datorata, dincolo de rezultatele dovedite, tocmai usurintei cu care masajul sportiv se integreaza in rutina sportivului: inainte si dupa antrenamente, inainte si dupa competitii, ca forma de recuperare in urma accidentelor specifice. Eficienta, adica rapiditatea rezultatelor si durata relativ scurta a sedintei de masaj, fac toate acestea posibile.

Ampla aplicabilitate

Printre pacientii care recurg la masajul sportiv se regasesc si persoane obisnuite care nu sunt angajate in vreo forma specifica de performanta sau care nu fac efort fizic regulat. Si aceasta intrucat accidentele sau tulburarile pe care le pot experimenta sportivii, inclusiv durerile cronice, pot afecta si persoanele obisnuite. In plus, oricine se poate bucura de efectele de relaxare sau de stimulare ale masajului sportiv, indiferent de miza personala cu care pacientul vine la cabinet.

Durata masajului sportiv

Avand un caracter profund personalizat in functie de fiecare pacient in parte si de momentul in care se intervine cu manevrele specifice (inainte de efort, dupa efort sau dupa accident), sedintele de masaj sportiv pot diferi ca durata si ca manevre. Ceea ce trebuie retinut este ca masajul sportiv trebuie sa fie integrat in rutina sportiva, ca element firesc ce contrapuncteaza efortul fizic.

De retinut ca masajul de recuperare nu se face mai devreme de 30 de minute de la finalizarea efortului. In orice caz, specialistul este cel care decide asupra duratei si frecventei sedintelor de masaj sportiv.

Efectele masajului sportiv

In functie de momentul si scopul aplicarii, potrivit tipurilor de masaj definite mai sus, masajul sportiv prezinta beneficii care incurajeaza evolutia in performanta.

Stimulare inainte de efort

Inaintea antrenamentului sau a competitiei, masajul sportiv poate fi efectuat pentru a ameliora asa-numita „apatie de start” pe care sportivii o pot experimenta ca urmare a schimbarii variilor aspecte ce circumscriu situatia competitionala si starea personala a atletului (loc nou, adversar nou, asteptari, public, mize personale, etc.). Masajul de stimulare are efect de impulsionare, si nu inlocuieste incalzirea propriu-zisa, ci o completeaza.

Calmare inainte de efort

Aflandu-se in „starea de start”, unii sportivi pot experimenta, dimpotriva, o stare neobisnuita de hiperexcitabilitate, ca raspuns diferentiat la variatiile situatiei competitionale. In cazul acestora, se executa manevre blande cu efect de decontractare musculara, menite a reduce febra de start.

Refacere dupa efort

In urma antrenamentului sau a competitiei, anumite segmente corporale, direct implicate in efort, se resimt in mod deosebit. Refacerea acestora este accelerata prin manevrele specifice ale masajului sportiv.

Recuperare medicala

Afectiunile si accidentele specifice activitatii sportive sustinute pot fi remediate, iar vindecarea poate fi grabita prin recurgerea la masajul sportiv care insoteste linia de tratament prescrisa de medicul curant.

Contraindicatiile masajului sportiv

Exista o serie de situatii in care sportivul trebuie sa renunte la masaj, efectuarea acestuia fiind contraindicata. Afectiunile si traumatismele la nivel de piele (inclusiv arsurile), traumatismele acute (inclusiv la nivel ligamentar sau articular, cum ar fi rupturile), ranile deschise si hipertermia sunt cazurile tipice in care masajul sportiv nu este indicat.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.