Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 141 vizite
Poza Terapii manuale
Foto

Masajul terapeutic este un set de manevre manuale care combina tehnici ale masajului manual cu manevre specifice reflexoterapiei si gimnasticii pasive, masajului suedez si terapiei Yumeiho, masajului indian si masajului shiatsu.

Aceasta constelatie de practici si manevre este folosita atat in scop recuperator, cat si in scop profilactic, rolul sau predilect fiind acela de a incuraja organismul sa se insanatoseasca natural.

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul terapeutic

Indicatiile terapeutice ale acestui tip sincretic de masaj sunt cele ale terapiilor din care isi preia tehnicile. Cu asupra de masura, masajul terapeutic si-a dovedit eficienta in ameliorarea afectiunilor musculare, osteo-articulare si neurologice. Este recomandat, punctual, in tulburarie redate in continuare, dar nu exclusiv: spondiloza cervicala, spondiloza lombara, sciatica, lumbago, scolioza, lordoza, artroza, nevralgii(cervico-brahiale siintercostale), pareze ale nervilor periferici,reumatism, hernie de disc, discopatie, lombosciatica, coxartroza, gonartroza, contracturi, intinderi si rupturi musculare, circulatie periferica deficitara, rigiditate articulara, etc.

Un punct forte al masajului terapeutic este caracterul profilactic. Din acest punct de vedere, este recomandat persoanelor interesate in prevenirea instalarii bolilor profesionale, fie de natura fizica, fie mentala.

De asemenea, masajul terapeutic grabeste recuperarea post-operatorie si post-traumatica (inclusiv recuperare sportiva).

In ce consta masajul terapeutic?

Nu exista un tablou unitar al sedintei de masaj terapeutic, intrucat tehnicile sunt adoptate in functie de situatia patologica cu care se prezinta pacientul, sau de intentiile sale profilactice. Specificul sedintei este, asadar, dat de specificul manevrelor imprumutate.

In genere, insa, se urmareste manipularea tesuturilor moi. Cu exceptia manevrelor adoptate din Yumeiho, se face contact cu pielea pacientului. Pentru a fluidiza sedinta si pentru a stimula suplimentar efectul manevrelor, se folosesc creme sau uleiuri de masaj.

Avantajele masajului terapeutic

Grad sporit de complementaritate

Fiind o suma mereu adaptabila (la nevoile pacientului) de tehnici preluate din varii alte terapii, masajul terapeutic este, prin el insusi, o dovada clara a complementaritatii celor mai multe terapii alternative. La randul sau este usor de integrat in linii de tratament mult mai complexe, fie de factura alopata, fie homeopata.

Echilibreaza foarte bine scheme de tratament care includ laserterapia, terapia cu ultrasunete, electroterapia, etc.

Mare adaptabilitate la situatia pacientului

Neconstand dintr-o formula fixa de manevre, masajul terapeutic este usor de personalizat. Se identifica, astfel, setul cel mai avantajos de manevre pentru fiecare pacient in parte, cu scopul de a obtine in cel mai scurt timp cele mai bune rezultate terapeutice.

Puternic caracter profilactic

Asemenea multor altor terapii alternative (inclusiv Yumeiho si gimnastica pasiva motorizata), masajul terapeutic prezinta un puternic caracter profilactic. Este una dintre cele mai recomandate solutii naturale de redresare a efectelor daunatoare cauzate de profesii (sau obisnuine) care imping la sedentarism, posturi deficitare sau, dimpotriva, surmenaj (fizic si psihic).

Durata masajului terapeutic

Terapeutul este cel ce stabileste numarul de sedinte si frecventa acestora, in functie de afectiunea pacientului, precum si de evolutia acesteia. Cele mai multe tulburari necesita un minim 12 sedinte, cu o frecventa medie de 3 sedinte pe saptamana.

Efectele masajului terapeutic

Stimuland in mod natural corpul sa isi restaureze functionalitatea la diverse nivele, masajul terapeutic are indeosebi efect asupra circulatiei sanguine si  limfatice si a sistemului nervos si endocrin. Sistemul musculo-articular este stimulat sa isi recapete echilibrul in termeni de elasticitate, mobilitate si contractii, fiind vizibila si o notabila diminuare a spasmelor si a tensiunii musculare, precum si a acidului lactic acumulat in urma efortului fizic intens.

Ca urmare a actiunii asupra sistemului circulator si limfatic, se remarca un efect de detoxificare. Inlaturarea edemelor, reducerea tesutului adipos, ameliorarea diurezei si a digestiei insotesc efectele benefice ale masajului terapeutic la care se pot astepta cei ce recurg in scop recuperator sau profilactic.

Contraindicatiile masajului terapeutic

In ciuda numeroaselor beneficii pe care le aduce pacientilor, precum si a modalitatii complet naturale prin care stimuleaza organismul sa se vindece, masajul terapeutic este contraindicat in anumite cazuri patologice.

Afectiunile dermatologice (inclusiv tumefieri, iritatii, plagi), afectiuni ale aparatului circulator (tromboze, afectiuni ale vaselor sanguine, risc de hemoragie, flebita, arterita), bolile infectioase (inclusiv sifilisul), ulcerul si tumorile maligne,precum si inflamatiile respiratorii acute fac problematica recurgerea la si aplicarea masajului terapeutic.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.