Ghidul Serviciilor
Centrul De Sanatate Galati - Recuperare Medicala
inapoi la firma 141 vizite
Poza Terapii manuale
Foto

Reflexoterapia este partea aplicativa, terapeutica a reflexologiei, aceasta din urma fiind definita ca stiinta a punctelor si zonelor reflexe din corp, dezvoltata, cunoscuta si practicata in culturile orientale de milenii. Este vorba de puncte si zone care au legatura directa nervoasa, vasculara si energetica cu organele carora le corespund. Actionandu-se asupra acestor zone si puncte se actioneaza distal asupra organelor corespunzatoare. Formele cele mai practicate de masaj reflexogen sunt reflexoterapia plantara si reflexoterapia palmara, focalizand pe punctele reflexe din talpa, respectiv, din palma.

Afectiuni tratate/ameliorate prin reflexoterapie

Reflexoterapia este de real ajutor in tratamentul a numeroase afectiuni ale diverselor sisteme si organe din corp.

Tulburari psiho-emotionale: stres, migrena, ameteala, insomnie, oboseala cronica, instabilitate emoţionala, depresie, anxietate, atac de panica.

 

Afectiuni la nivel de coloana si articular: sciatica, lombosciatica, spondiloza, cifoza, reumatism, artroza, artrita, gonartroza, coxartroza, etc.

Boli endocrine: afectiuni ale tiroidei, paratiroidei, glandelor suprarenale, ce pot determina deficiente de dezvoltare la copii, dezechilibre menstruale, tulburari specifice menopauzei, osteoporoza, dezechilibre metabolice, obezitate, diabet.

Afectiuni digestive, hepato-biliare si renale: gastrita, enterocolita, colita, ulcer, constipatie, balonare, litiaza biliara, hipercolesterolemie, dischinezie biliara, litiaza renala, prostatita, enurezis, edeme, retentie de lichide, cistita.

Tulburari ale circulatiei si aparatului circulator: hipotensiune, hipertensiune, arterioscleroza, guta, extremitati reci, hemoroizi.

Afectiuni respiratorii: bronsita, rinita, sinuzita, astm bronsic, faringo-amigdalita, etc.

Disconfort sau dureri la nivel muscular si tendinos: crampa, luxatie, entorse, durere de spate, inflamatie, etc.

Tulburari sexuale: frigiditate, impotenta, sterilitate/infertilitate.

In ce consta reflexoterapia?

 

Formele cele mai populare de reflexoterapie sunt masajul plantar si cel palmar. Prin tehnici de masaj sau manevre specifice presopuncturii si acupuncturii sunt stimulate terminatiile nervoase din talpa sau din palma. Mai putin practicat, dar la fel de intemeiat stiintific, se pot stimula zonele si punctele de pe lobul urechii, nas sau coloana.

Inainte de aplicarea manevrelelor ca atare, se emite un reflexodiagnostic, ce consta in identificarea punctelor dureroase din zona explorata: cu cat punctul este mai sensibil si mai dureros, cu atat afectiunea instalata in organul corespunzator este mai grava sau mai veche.

Unii terapeuti recomanda pacientului sa consume circa 500 de mililitri de apa pe durata terapiei, pastrand in orice moment o postura relaxata.

Pentru amplificarea efectelor curative sau profilactice ale masajului reflexogen, se recomanda ca reflexoterapia sa fie insotita de schimbari in stilul de viata al pacientului: hidratare si alimentatie corecte, miscare, renuntare la vicii (consum de alcool, fumat).

Avantajele reflexoterapiei

Puternic caracter profilactic

 

Masajul reflexogen aplicat constant favorizeaza pastrarea unui tonus bun si a unei functionari optime a organelor afectate distal de actiunea asupra punctelor reflexe. Efectul asupra fiecaruia in parte produce o stare de bine generala care optimizeaza stilul de viata si rutina cotidiana.

Complementaritate crescuta

Gradul crescut de complementaritate al reflexoterapiei este demonstrat de obiceiul din ce in ce mai intalnit al medicilor alopati de a recomanda pacientilor sedinte de masaj reflexogen pentru a grabi vindecarea.

Reflexoterapia acompaniaza foarte bine varii practici terapeutice alternative, inclusiv pe cele bazate pe proceduri manuale.

Ampla aplicabilitate

Cu exceptia contraindicatiilor, reflexoterapia poate fi folosita pentru a redresa afectiuni sau in scop profilactic pentru toate categoriile de pacienti, indiferent de varsta. Nou-nascutii si varstnicii se pot bucura in egala masura, si complet lipsit de riscuri, de efectele benefice ale masajului reflexogen.

Durata reflexoterapiei

Tipic, o sedinta de reflexoterapie dureaza circa 60 de minute. In scop curativ se recomanda o serie de cel putin 10 sedinte. Pacientilor interesati de profilaxie li se recomanda o frecventa de 3 sedinte pe saptamana.

Efectele reflexoterapiei

 

Masarea punctelor reflexogene duce la ameliorarea tulburarilor localizate in organele corespunzatoare punctelor respective, actionand totodata, in cazul pacientilor clinic sanatosi, ca metoda profilactica foarte eficienta.

Printre cele mai aplaudate beneficii ale masajului reflexogen se numara stimularea circulatiei limfatice si, implicit, eliminarea toxinelor acumulate in diverse organe, stimularea circulatiei sanguine pentru o mai buna irigare si hranire a tesuturilor, redresarea dereglajelor metabolice ca urmare a tulburarilor endocrine, eliminarea sau diminuarea tensiunilor, durerilor sau a altor forme de disconfort in zonele anatomice sau organele corespunzatoare punctelor reflexogene, consolidarea sistemului imunitar si incurajarea eliminarii toxinelor acumulate in punctele reflexogene (talpi, maini, lobii urechilor, coloana vertebrala), reechilibrarea energetica.

In unele cazuri, cel putin in urma sedintelor initiale, pacientii pot experimenta usoare stari de greata, transpiratie sau dureri de cap. Aceste evenimente fiziologice pot avea loc datorita ritmului alert in care corpul este antrenat sa elimine toxinele prin masarea zonelor si a punctelor reflexogene. Sunt stari care nu trebuie sa alarmeze si care curg natural intr-un organism poluat de stres, oboseala, dieta improprie, sedentarism, etc.

Contraindicatiile reflexoterapiei

In ciuda caracterului non-invaziv al masajului reflexogen, reflexoterapia este contraindicata in cazuri de boli ale pielii si boli contagioase. Cancerele de orice fel si tulburarile psihice reprezinta, de asemenea, contraindicatii clasice. Pacientilor suferinzi de tromboza le este interzis masajul reflexogen pentru a nu risca punerea in miscare a cheagurilor ce pot periclita circulatia sau starea de sanatate a varii organe. Tabloul contraindicatiilor este completat de sarcina, infarct si insuficienta renala acuta.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.