Cupoletele si luminatoarele sunt utilizate pentru iluminarea naturala a spatiilor interioare. Utilitatea lor multipla consta in faptul ca permit iluminatul spatiilor interioare fara cheltuieli energetice, iar cand este cazul pot fi utilizate pentru ventilatie si in plus, in caz de incendiu, pentru evacuarea fumului. Montarea acestora se amortizeaza de regula in cativa ani doar prin economisirea energiei electrice, inlocuita cu iluminatul natural.
Utilizarea anumitor materiale pentru cupole si luminatoare este determinata de influenta simultana a trei coeficienti:
Teoretic sunt posibile urmatoarele combinatii:
Detalii cupolete
Cupoletele pot fi fixe sau mobile. Cele mobile, pe langa faptul ca lasa sa patrunda lumina naturala, sunt destinate si aerisirii zilnice, respectiv evacuarii fumului si gazelor fierbinti sau combinat, ambele functii Deschiderea cupoletelor se poate realiza manual pe cale mecanica, cu motor electric sau pe cale pneumatica.
Partea mobila a cupolei de evacuare a fumului si gazelor fierbinti poate fi realizata dintr-un material care nu permite patrunderea luminii (poliester cu fibra de sticla, aluminiu, placi de otel) si asigura un grad ridicat de izolare termica.
In scopul accesului pe acoperis, cupoletele pot fi prevazute cu accesorii adecvate pentru indeplinirea acestei functii. In acest caz, cupoleta nu poate indeplini alta functie (nu se poate combina cu aerisirea zilnica sau cu evacuarea fumului si gazelor fierbinti).
Functia de evacuare fum si gaze fierbinti se realizeaza cu ajutorul sistemului de deschidere RASANT sau cu un cilindru pneumatic, ambele sisteme putand fi declansate astfel: – electric (cu ajutorul unitatii de comanda care emite un semnal de 24V); – cu gaz CO2 (cu ajutorul unitatii de comanda care cuprinde o butelie cu CO2) automat, in functie de temperatura (prin intermediul unei sigurante declansabile la temperatura de 68grdC, 93grdC sau 141grdC).