Instalatiile termice ori sanitare din polipropilena pot fi executate in doua moduri: – cu tevi aparente sau cu tevi ingropate
Avantajul traseelor aparente consta in faptul ca in cazul avariilor se poate interveni cu usurinta.
Caracteristicile acestui material recomanda aceste tevi ca fiind foarte indicate pentru instalatiile de apa, si incalzire.
Acest material rezista la coroziunea chimica, poate veni in contact direct cu materialele de constructie nefiind necesara protejarea lor cu izolatie.
Joasa condutibilitate termica garanteaza o scazuta dispersie termica.
Temperatura de utilizare e cuprinsa intre – 20 si + 95°C. Structura omogena si compacta impiedica formarea de depozite calcaroase in interiorul acestora.
Acest material este un bun izolator acustic micsorind in mod sensibil zgomotul produs de lichidele care circula in interiorul acestor tevi. Usurinta asamblarii permite o usoara manevrare conducind la o importanta economie de timp.
Unirea tevilor are loc prin sudarea racordurilor din acelasi material – PPR, asamblate prin intermediul unei plite electrice numita polifuzor. Acest tip de racordare asigura o sudura perfecta eliminind orice pericol de pierderi de presiune.
Tevile folosite la instalatia de incalzire au insertie de fibra compozita sau aluminiu si se inscriu in clasa de presiune PN 10, insertia avand rol atat in prelucrarea dilatarilor, cat si de a reprezenta bariera impotriva difuziei oxigenului activ ce se dezvolta in sistem. Cele pentru instalatia de apa rece sau canale de scurgere sunt fara insertie.
In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala, specialistii recomanda folosirea conductelor din polipropilena, deoarece sunt mai groase si rezista mai bine la presiunea exercitata de o sapa din beton. In situatia in care se utilizeaza tevi din cupru, acestea trebuie izolate, pentru a evita supraincalzirea si arsurile accidentale.
In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic.
In cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat, poate fi ameliorat simtitor printr-o buna izolare a conductelor. Un alt avantaj al tevilor de polipropilena il constituie rezistenta la coroziunea chimica .Dezavantaje apar atunci cand conductele de polipropilena sunt expuse razelor ultraviolete, acestea isi pierd calitatile de structura, mai exact conductele se macina de la exterior catre interior pierzand din diametrul exterior, in concluzie traseele externe neizolate nu sunt indicate.
La traseele termice ingropate se recomanda folosirea izolatiei pentru a permite onductelor dilatarea si constrictia in sape ori pereti pe durata functionarii centralei termice.
Avantajele utilizarii tevilor de polipropilena cu fibra compozita comparativ cu cele cu insertie de aluminiu;
– conductele cu insertie de fibra sunt mai subtiri dar suporta mult mai bine dilatatia termica si nu este necesara folosirea elementelor de fixare in numar mare.
– au o elasticitate mai buna, un aspect estetic placut, coeficient de dilatare redus {nu se vor deforma prea mult la temperaturi ridicate}
– imbinarile se realizeaza cu usurinta.